Naaldmier foerageert in tandem

Als foeragerende Aziatische naaldmieren (Pachycondyla chinensis) een prooi vinden die te groot is om alleen te dragen, keren zij prompt terug naar hun nest om hulp te halen. Dat doen ze niet met ingewikkelde feromoonsporen, zoals verfijnde verwanten doen, maar met brute kracht. De foerageermier kiest een hulpje uit en klemt deze tussen zijn kaken vast. Met de andere mier in zijn bek, loopt hij weer terug naar de voedselbron. Eenmaal daar aangekomen wordt de verstijfde ‘vrijwilliger’ weer losgelaten om de grote prooi in stukken te snijden en terug te dragen.

Dit simpele foerageergedrag is nieuw, schreven Amerikaanse biologen eind vorige week in het biologische tijdschrift Naturwissenschaften. Nieuw voor Engelstalige wetenschappers, althans. Eigenlijk is er sprake v an een herontdekking, geven de biologen eerlijk toe. De Japanner Takimoto ontdekte en beschreef het tandemdragen al in 1988, maar hij publiceerde alleen in het Japans.