Mexico en VS verder in Gold Cup

De voetbalteams van gastland Verenigde Staten, Mexico, Panama en Honduras hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden Amerika.

Panama versloeg gisteren El Salvador na strafschoppen, nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd. Panama speelt nu woensdag in Houston tegen de VS. Het gastland won in de kwartfinale met 2-0 van Jamaica. Jermaine Jones, speler van de Duitse club Schalke 04 en Clint Dempsey (van de Engelse club Fulham) maakten de doelpunten.

De andere halve finale, die ook in Houston wordt gespeeld, gaat woensdag tussen Mexico en Honduras. Mexico, de titelverdediger, won zaterdag in New York met 2-1 van Guatemala. Honduras won na strafschoppen van Costa Rica, nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd. De Hondurese doelman Noel Valladares stopte een kwartier voor tijd een penalty, waarna zijn land de penaltyreeks met 4-2 won.

Mexico speelde zaterdag een moeizame wedstrijd. Guatemala kwam al na vijf minuten verrassend op voorsprong via Carlos Ruiz, na een fout van AZ-speler Hector Moreno. Pas na rust maakte Mexico gelijk. Javier Hernandez maakte vervolgens het winnende doelpunt. Hernandez, spits van Manchester United, is topscorer van het toernooi met zes treffers.

De Mexicaanse bondscoach José Manuel de la Torre had slechts zeventien spelers tot zijn beschikking. Vijf spelers, onder wie PSV-speler Francisco Rodriguez, werden na een positieve dopingtest uit de selectie gezet. In het bloed van de spelers was spierversterker clenbuterol aangetroffen. Volgens de Mexicaanse bond hebben de vijf voetballers het verboden product binnengekregen door het eten van vervuild rundvlees. De Mexicaanse bond heeft toestemming gekregen het vijftal te vervangen. (Novum)