Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Medvedev wil tweede termijn, als Poetin niet meedoet aan verkiezing

Medvedev drinkt een kopje koffie tijdens het interview met de Financial Times. Foto Reuters / Dmitry Astakhov

De Russische president Medvedev ambieert een tweede termijn, maar doet alleen mee aan de volgende presidentsverkiezingen als premier en oud-president Poetin niet deelneemt.

In een interview met de Financial Times zegt Medvedev dat hij het niet tegen Poetin wil opnemen omdat hun onderlinge strijd Rusland zou beschadigen. Beide politici hebben herhaaldelijk gezegd dat zij op een later tijdstip beslissen of ze meedoen aan de verkiezingen. Poetin was tussen 1999 en 2008 al president van Rusland, waarna Medvedev hem opvolgde.

Medvedev zei in het interview dat hij en Poetin soms verschillen qua aanpak, maar ontkende dat de verhoudingen tussen de twee verstoord zijn.

De speculaties over wie van de twee aan de presidentsverkiezingen van maart 2012 deelneemt duren al jaren. Onze buitenlandredacteur Chris Hensen zegt dat Medvedev in het interview eigenlijk niks nieuws heeft gezegd:

“Als Medvedev zou zeggen dat hij meedoet wordt het interessant, want dan hebben ze samen blijkbaar een besluit genomen. Nu heeft hij eigenlijk weer niks gezegd. Ik verwacht dat ze gaan wachten tot het moment opportuun is, een paar maanden voor de verkiezingen. Als ze nu bekend zouden maken dat Poetin de kandidaat is, lopen de buitenlandse investeerders meteen weg omdat het gevaarlijk is om als buitenlander onder Poetin te investeren.”