Maagzuurremmers: een dure bezuiniging

Maagzuurremmers gaan uit het basispakket. Maagzuur is toch iets van linkse mensen, grapte VVD-voorzitter, nu minister Opstelten vorig jaar. De maatregel moet 75 miljoen euro bezuinigen. De kans is groot dat het meer gaat kosten, aan geld en mensenlevens. De Tweede Kamer praat er woensdag over met minister Schippers.

Patiënten die zware pijnstillers gebruiken krijgen standaard maagbeschermers voorgeschreven. Maagzuurremmers zijn maagbeschermers. Geen lifestyle drugs maar  middelen die ongewenste bijwerkingen van andere noodzakelijke geneesmiddelen beperken. Ze worden vooral bij oudere patiënten aangeraden. Daarmee worden vermijdbare ziekenhuisopnames en soms fatale maagbloedingen voorkomen.

Los van de vraag hoeveel bezuinigingen economisch nodig en verstandig zijn, is dit een bezuiniging die op zichzelf wel eens duurder zou kunnen uitpakken, al is de prijs van een mensenleven nog steeds niet exact vastgesteld.

Maagzuurremmers uit het pakket is een oud idee dat keer op keer terug komt. Ze worden veel voorgeschreven, maar de kosten zijn de laatste jaren sterk gedaald: omdat een aantal octrooien zijn verlopen zijn goedkopere, ‘generieke’ varianten op de markt  gekomen. Die werken volgens sommige waarnemingen niet altijd even goed. Maar dat is een andere discussie. Maagzuurremmers zijn niet de enige preventieve behandelingen die volgens de voorstellen uit het pakket gaan.

De bewindslieden van volksgezondheid lijken geen gelukkige hand van bezuinigen te hebben. Het uit het pakket halen van diëetadvisering en stoppen met roken, het met wortel en tak uitroeien van de persoonsgebonden budgetten (in plaats van de problemen aan te pakken), het zwaar snijden op GGZ en psychologische hulp, het lijkt allemaal voort te komen uit een puur financiële kijk op gezondheidszorg. Zonder de geldverslindende structuren, raden en bobo-honoreringen aan te pakken. Zal niet helpen.