Leger Venezuela valt gevangenis binnen

In een gevangenis in Venezuela brak afgelopen weekend brand uit terwijl zo’n 4.000 militairen probeerden een opstand door gewapende gevangenen te beëindigen. Familieleden van de gevangenen protesteerden buiten de muren en gooiden traangas naar de ordetroepen.

De onrust in de El Rodeo gevangenis in Guatire, een stad ten oosten van Caracas, begon een week geleden. Na een rel tussen twee rivaliserende bendes, waarbij meer dan twintig doden vielen, bezetten gewapende gevangenen El Rodeo. Ze weigerden zich over te geven aan de politie, waarop het leger werd ingezet.

De vlammen die zaterdagochtend door de gevangenisramen sloegen waren het gevolg van kortsluiting, zei de Venezolaanse minister van Justitie gisteren. Volgens familieleden, die via mobiele telefoons contact hielden met de gevangenen, had het leger de brand aangestoken.

Het leger heeft inmiddels 2.500 gevangenen uit El Rodeo overgebracht naar andere cellencomplexen, in een poging de controle over de gevangenis te herwinnen. Het is onduidelijk hoeveel gevangenen zich nog verschansen binnen El Rodeo.

Familie en vrienden zijn kwaad omdat de autoriteiten weinig onthullen over het lot van de gevangenen. Bij het begin van de legeroperatie afgelopen vrijdag zijn twee militairen en een gevangene omgekomen, meer is er niet bekend.

De overbevolkte gevangenissen van Venezuela zijn vaker het toneel van rellen en opstanden. Gevangenen bezitten wapens, handelen in drugs en beheren cellenblokken.

De dertig gevangenissen van Venezuela tellen vier keer meer gevangenen dan beoogd, aldus een organisatie die zich inzet voor de rechten van gevangenen. Vorig jaar kwamen bijna 480 gevangenen om en raakten er bijna duizend gewond, aldus de inter-Amerikaanse commissie voor mensenrechten. Driekwart van de gevangenen zou vastzitten zonder berechting wegens achterstanden in het juridisch systeem. (BBC, AP)