Lega Nord blijft premier Berlusconi toch steunen

De premier heeft weer even respijt.

Coalitiepartij Lega Nord zal voorlopig de regering van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi blijven steunen. Dat zei de leider van de nationalistische partij, Umberto Bossi, gisteren tijdens een partijbijeenkomst in Pontida. Er waren tachtigduizend mensen aanwezig. Volgens Bossi is het huidige politieke klimaat in Italië „gunstig voor links”, en wil Lega Nord „niet verantwoordelijk zijn voor de ondergang van Italië”.

De coalitie leed onlangs pijnlijke nederlagen in de lokale verkiezingen en een referendum. Op 22 juni is de volgende beproeving voor Berlusconi. Dan houdt het parlement twee vertrouwensstemmingen en wordt duidelijk of de regering nog een meerderheid heeft na een aantal wijzigingen in het kabinet.

Ondanks dat Lega Nord niet van plan is om uit de regering van Berlusconi te stappen, heeft de partij van Bossi de druk op Berlusconi wel opgevoerd. Gisteren dreigde Bossi met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen als belastinghervormingen niet worden doorgevoerd die ten goede komen aan kleine ondernemers. De Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti wil vanwege bezuinigingen geen nieuwe belastingvoordelen invoeren. (AP)