Kortkolom buitenland

Uitstel regering van eenheid Palestijnen

Ramallah. De voorgenomen aankondiging van een Palestijnse eenheidsregering op dinsdag is uitgesteld. De rivaliserende Palestijnse partijen Fatah en Hamas konden het niet eens worden over een kandidaat voor het premierschap. Fatah, geleid door de Palestijnse president Mahmoud Abbas, had Salam Fayyad genomineerd, de huidige leider van de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever. Hamas ging niet akkoord met de voordracht van Fayyad als premier van een Palestijnse eenheidsregering. (Reuters)

Roep om uitstel verkiezingen Egypte

Kairo. De roep neemt toe in Egypte om de parlementsverkiezingen uit te stellen. Dat geeft nieuwe politieke partijen meer tijd om zich te organiseren. Afgelopen weekend schaarde ook de interim premier van Egypte zich achter een uitstel van de verkiezen, die gepland staan voor september. Zonder uitstel zal de goed georganiseerde Moslimbroeders de meerderheid winnen in het parlement en disproportioneel veel invloed krijgen bij het opstellen van een nieuwe grondwet, zo wordt gevreesd. De Egyptische leider Hosni Mubarak trad af in februari, onder druk van aanhoudende protesten. (AP)

Geen extra belasting tweede huis Frankrijk

Parijs. Er komt toch geen nationale belasting op tweede huizen in Frankrijk voor eigenaars die niet in Frankrijk wonen. Op verzoek van president Sarkozy is dat onderdeel van een belastinghervorming geschrapt. Officieel omdat het te weinig zou opbrengen, officieus omdat Sarkozy vreest de steun van Fransen woonachtig in het buitenland te verliezen bij de verkiezingen van 2012. Door het voorstel zouden eigenaars van tweede woningen, onder wie ook veel Nederlanders, gemiddeld 500 euro extra moeten betalen. De twee lokale belastingen blijven wel bestaan. (NRC)

Autobom Colombia veroorzaakt gewonden

Bogota. Bij de ontploffing van een autobom in de Colombiaanse stad Popayan zijn zaterdag 17 mensen gewond geraakt. Volgens de politie is een ramp voorkomen doordat op basis van een tip de auto met explosieven werd aangehouden in een buitenwijk. Anders zou de auto tot ontploffing zijn gekomen op een druk plein, zei de politie. De bestuurder van de auto zei bij zijn arrestatie dat hij lid is van de ELN, de een na grootste guerrillagroep van Colombia. De autobom zou een vergelding zijn voor anti-drugs operaties van het leger van Colombia. (Reuters)

Aswolk Chili in twee weken rond de wereld

Santiago. Voor het eerst heeft het vliegverkeer in Chili last van de uitbarsting van de Puyehue-vulkaan. De aswolk die ontstond bij de eerste eruptie twee weken geleden is inmiddels na een rondje om de wereld terug boven Chili. De Chileense luchtvaartmaatschappij LAN moest vrijdag meerdere vluchten annuleren. Eerder werden vliegtuigen aan de grond gehouden in onder meer Argentinië en Brazilië. (BBC)

V-raad steunt tweede termijn Ban Ki-moon

New York. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft er vrijdag unaniem mee ingestemd dat de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon een tweede ambtstermijn van vijf jaar krijgt als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De benoeming wordt definitief als deze week ook de Algemene Vergadering van de VN, waarin alle 192 lidstaten zitting hebben, voor Ban stemt. Ban (67) heeft geen rivaal. Zijn huidige mandaat loopt tot 31 december. (AP)