Kortkolom binnenland

D66 op de bres voor ongehuwde militair

Den Haag. Ook niet-getrouwde uitgezonden militairen moeten terug kunnen naar Nederland als er iets ernstigs met een nauwe verwant of geliefde is gebeurd. Uitgezonden militairen hebben het recht om op kosten van Defensie naar huis te gaan als er iets is met echtgenoot, echtgenote of een directe bloedverwant. Voor een vriend of vriendin geldt die regeling niet. Kamerlid Wassila Hachchi (D66) wil dat militairen daarom het recht krijgen een nauwe verwant aan te wijzen, voor wie ze naar Nederland mogen terugkomen. Dat hoeft niet per se een geliefde te zijn. Het Kamerlid wijst erop dat ook singles dierbaren buiten hun familie kunnen hebben. De regeling hoeft volgens de partij niets extra te kosten. Het gaat immers alleen om mensen die thuis een noodgeval hebben. (Novum)

Vast voor mishandeling van hulpverleners

Heesch. Twee mannen uit het Noord-Brabantse dorp Heesch zijn vanochtend opgepakt nadat ze gisteren ambulancebroeders en agenten hadden mishandeld. De mannen van 49 en 47 jaar werden gisteren niet meteen aangehouden om escalatie te voorkomen, meldt de politie. Een vriend van de twee, een 47-jarige man uit dezelfde plaats, was gewond geraakt toen hij met zijn auto tegen een boom was gereden. Politie, ambulance en brandweer waren bezig hem uit zijn auto te krijgen, toen de twee langs de politieafzetting liepen. Vervolgens duwden ze volgens de politie hulpverleners aan de kant en deelden ze klappen uit. Bij een agent werd de keel dichtgeknepen. (Novum)

Verdacht pakketje Ikea blijkt loos alarm

Delft. Het verdachte pakketje dat gistermiddag werd aangetroffen in de parkeergarage van Ikea in Delft bevatte geen explosieven. Het Ikea-filiaal werd ontruimd, nadat rond 16.45 uur een onbeheerd winkelwagentje met een onduidelijke inhoud werd aangetroffen. Experts hebben het winkelwagentje onderzocht en constateerden even voor 21.00 uur dat er geen explosieven in zaten. Zo’n 600 bezoekers en personeelsleden die hun auto in de garage hadden staan, moesten uren in een nabijgelegen hotel wachten. Zaterdagavond was er een bommelding voor Ikea in Groningen, ook daar bleek het loos alarm. (Novum)

Mies Bouwman is de positiefste Nederlander

Rotterdam. Mies Bouwman is verkozen tot meest positieve Nederlander aller tijden. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Stichting Nederland Positief, onder tweeduizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. De 81-jarige tv-presentatrice wordt gewaardeerd vanwege haar enthousiasme, gedrevenheid en betrokkenheid. Morgen is het Nederland Positiefdag. Jaarlijks organiseert Nederland Positief op 21 juni activiteiten om positieve elementen van de samenleving onder de aandacht te brengen. (Novum)