Kort nieuws

Premier Egypte wil uitstel verkiezingen

Kairo. - De Egyptische parlementsverkiezingen, gepland voor september, moeten worden uitgesteld totdat er een nieuwe grondwet is opgesteld. Dat zegt de Egyptische premier Essam Sharaf in een gisteren gepubliceerd interview. Uitstel zou het ‘politieke landschap’ van Egypte de tijd geven vorm aan te nemen. Verkiezingen in september zouden onevenredig voordelig zijn voor de Moslimbroederschap, de grootste politieke beweging in het land. Het volgende parlement zal een groep mensen aanwijzen die een nieuwe grondwet moeten opstellen. Een parlement gedomineerd door de Moslimbroederschap kan leiden tot te veel religieuze invloed in de grondwet, zo is de vrees. (AP)

Stijging studieschuld

Rotterdam. - Het aantal studenten met een studieschuld is de afgelopen jaren flink gegroeid. Ook is het bedrag dat ze moeten terugbetalen fors toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg en de Vakcentrale MHP. Het aantal studenten dat leende naast een prestatiebeurs nam tussen 2003 en 2009 toe van 62.200 tot 102.500, het gemiddelde schuldbedrag van bijna 8.000 tot 12.500 euro. De organisaties maken zich zorgen over de lage drempel voor het aangaan van een lening, en de beperkte voorlichting daarover. (Novum)

Lees het rapport op iso.nl

Syriërs vormen Raad

Amman. - Politieke tegenstanders van de Syrische president al-Assad hebben een Nationale Raad opgericht met als doel het regime omver te werpen. In een verklaring laten zij weten dat de leden afkomstig zijn uit alle Syrische gemeenschappen. Ook veel bekende oppositieleden uit binnen- en buitenland zouden lid zijn. De raad roept Syriërs op om Assad voor de rechter te slepen voor het geweld dat hij inzet tegen zijn volk. De president zal vandaag voor het eerst sinds 16 april een toespraak geven over de situatie in zijn land. (Reuters,AFP)

Winehouse gaat af

Rotterdam. - De Britse zangeres Amy Winehouse annuleert een deel van haar Europese tour. Zaterdag werd zij, tijdens het eerste optreden van die tour in de Servische hoofdstad Belgrado, uitgejouwd toen ze dronken op het podium verscheen. Ze struikelde, mompelde door liedjes heen en liep soms weg van de microfoon. Volgens een woordvoerder heeft de zangeres, die kampt met drugs- en alcoholproblemen, spijt van haar optreden. (NRC) Bekijk beelden uit Belgrado via nrc.nl