IOC begint onderzoek naar João Havelange

De oud-voorzitter van de FIFA zou geld hebben gekregen van een voormalige marketingpartner.

De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is een onderzoek begonnen naar João Havelange (95). Dat meldt een IOC-woordvoerder aan dagblad The Guardian. Het Braziliaanse IOC-lid, van 1974 tot 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, zou in 1997 1 miljoen dollar hebben ontvangen van een voormalige marketingpartner van de FIFA.

Omdat de FIFA weigert een onderzoek te beginnen naar Havelange heeft het IOC het heft in eigen handen genomen. „We doen gewoon ons werk. We zullen altijd ieder bewijs van corruptie tegen IOC-leden onderzoeken.” Het onderzoek naar Havelange loopt sinds Kerst 2010. „Het IOC heeft documenten ontvangen van de BBC en verifieert de authenticiteit ervan.” FIFA-voorzitter Sepp Blatter zou op de hoogte zijn van het onderzoek. (Novum)