IMF: meer economische en financiële integratie om crisis te bezweren

Caption: International Monetary Fund (IMF) acting managing Director John Lipsky arrives for an Eurogroup meeting on June 20, 2011 at the European Union (EU) Headquarters in Luxembourg. Europe promised Monday to unblock existing bailout loans for Greece and draw up a second financial rescue as long as its parliament approves fierce new budget cuts and a raft of asset sales. After seven hours of crunch talks aimed at averting Greek default and fears of a domino effect across their shared currency area, eurozone finance ministers dangled both carrot and stick at Greece saying they and the IMF would release 12 billion euros of loans in "mid-July" once lawmakers did their bit. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Caption: International Monetary Fund (IMF) acting managing Director John Lipsky arrives for an Eurogroup meeting on June 20, 2011 at the European Union (EU) Headquarters in Luxembourg. Europe promised Monday to unblock existing bailout loans for Greece and draw up a second financial rescue as long as its parliament approves fierce new budget cuts and a raft of asset sales. After seven hours of crunch talks aimed at averting Greek default and fears of a domino effect across their shared currency area, eurozone finance ministers dangled both carrot and stick at Greece saying they and the IMF would release 12 billion euros of loans in "mid-July" once lawmakers did their bit. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Waarnemend voorzitter van het IMF John Lipsky arriveert in Luxemburg voor het overleg over de economische crisis in Europa. Foto AFP / Georges Gobet

Het internationaal Monetair Fonds stuurt aan op meer economische en financiële integratie om een wereldwijde besmetting van de schuldencrisis in Griekenland te bezweren.

Dat staat in een voorlopig rapport van het IMF over de toestand in de eurozone. Het fonds wil dat de leiders van de lidstaten meer doen om de crisis te bezweren, meldt persbureau AFP. Volgens de organisatie is er wel sprake van gezond wereldwijd economisch herstel, maar de crisis in landen als Griekenland “bedreigen deze positieve vooruitzichten”. Waarnemend- directeur-generaal John Lipsky noemde tijdens een persconferentie in Luxemburg de economische situatie in de eurozone “beheersbaar”, maar waarschuwt dat er “voorzichtigheid geboden is”.

Vandaag vergaderden ministers van de zeventien eurolanden in Luxemburg over nieuwe steunmaatregelen voor de Grieken en de toekomst van Ierland en Portugal. Vannacht kwamen zij overeen dat banken en pensioenfondsen op vrijwillige basis kunnen gaan deelnemen aan een nieuw reddingsplan voor het financieel zwakke Griekenland.

Bovendien kwamen de ministers overeen de garanties voor het Europese noodfonds te verhogen van 250 naar 440 miljard euro. Hierdoor kan het meer uitlenen. Het totale noodfonds bedraagt 780 miljard euro.

Het IMF wil dat er zekerheid bestaat dat de Griekse hervormingen doorgang vinden en zullen worden gefinancieerd door de eurozone, voordat de organisatie de volgende leningen verstrekt aan Athene. Op 28 juni stemt het Griekse parlement over een nieuwe bezuinigingen en privatisering die het volgende noodpakket mogelijk maken. Griekenland heeft de afgelopen maanden niet kunnen voldoen aan de voorwaarden die vorig jaar gesteld werden door het IMF en de EU aan het eerste noodpakket van honderdtien miljard euro. De Griekse premier George Papandreou heeft aangeven dat hij “vastbesloten is” om de hervormingen die geëist worden voor het nieuwe pakket aan noodhulp te zullen uitvoeren.

Lees hier meer over Griekenland, de schuldencrisis en het IMF.