Hoge waterstand China bedreigt nog eens 20.000 inwoners

People make their way through flood water in Lanxi, east China's Zhejiang province on June 20, 2011. Flood-hit areas of central and southern China braced for more heavy rains Monday after millions of people were forced to evacuate or were otherwise affected by the early onset of the rainy season. TOPSHOTS CHINA OUT AFP PHOTO
People make their way through flood water in Lanxi, east China's Zhejiang province on June 20, 2011. Flood-hit areas of central and southern China braced for more heavy rains Monday after millions of people were forced to evacuate or were otherwise affected by the early onset of the rainy season. TOPSHOTS CHINA OUT AFP PHOTO Mensen waden door een overstroomd gedeelte van Lanxi. Foto AFP

Nog eens zeventig kilometer dijk in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang dreigt te wijken voor het wassende water. De extreem hoge waterstand van de rivier de Lanjiang bedreigt twintigduizend inwoners van de stad Lanxi. Dit meldt persbureau AP.

Volgens de Chinese minister van water nadert de strijd tegen de watersnood een beslissend moment. De tweede man van de provinciale waterbeheersingsdienst zei volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua dat hevige regenval het rivierwater heeft opgestuwd naar een sinds 1966 niet bereikt peil. De dienst heeft het stadsbestuur van Lanxi aangeraden alle burgers in het bedreigde gebied te evacueren en de dijken onmiddellijk te versterken.

De Chinese minister van water Chen Lei verklaarde zondag dat het er om spant of het water kan worden bedwongen, nu zware overstromingen het zuiden bedreigen. Hij acht het waarschijnlijk dat China nog vaker en heviger buien te wachten staan. Het Chinese metereologisch instituut verwacht dat de stortbuien de komende drie dagen aanhouden.

Bij de overstromingen in het zuidoosten van China verloren al 186 mensen het leven of raakten vermist. Anderen zijn getroffen door de aardverschuivingen en de schade aan wegen en voorzieningen die met de watersnood gepaard gaan. Veel akkers in Zhejiang, een van China’s rijkste provincies, staan onder water. Bijna tweeduizend bedrijven hebben hun werk moeten staken. De directe financiële schade wordt geschat op bijna 830 miljoen euro.