Griekse premier wil grondwet veranderen

Dat wil hij doen via een referendum, dat in het najaar moet worden gehouden.

De Griekse premier Papandreou wil in het najaar een referendum houden om het politieke systeem te veranderen. Hij wil onder meer de grondwet wijzigen. Het referendum is een handreiking aan de demonstranten, die elk vertrouwen in de politiek kwijt zijn.

Volgens Papandreou is het staatsapparaat te groot en te duur, waardoor Griekenland bijna failliet is. Hij wil het daarom drastisch inkrimpen. Ook wil hij de onschendbaarheid van parlementariërs opheffen, zodat ze makkelijker kunnen worden vervolgd voor corruptie. En het zou makkelijker moeten worden om incompetente ambtenaren te ontslaan.

„Met de belofte voor een nieuw en beter Griekenland vraag ik om uw steun en vertrouwen”, zei Papandreou. Zijn toespraak was het begin van een driedaags parlementair debat, waarin hij steun probeert te vinden voor 28 miljard aan bezuinigingen en 50 miljard aan privatisering van staatsbedrijven. Alleen dan zal Griekenland in juli een nieuwe lening van 12 miljard euro krijgen van de EU en het IMF. Maar zijn positie is verzwakt. De oppositie wil tegen het controversiële bezuinigingspakket stemmen en ook in zijn eigen socialistische partij Pasok is er gemor.

De apotheose van het debat is waarschijnlijk dinsdagavond als het parlement zijn goedkeuring moet geven aan het nieuwe kabinet en stemt over de bezuinigingen. Bij het aantreden van het nieuwe kabinet draaide alles om de vervanging van één man: George Papaconstantinou, de minister van Financiën. Grieken zien in deze man, die de helse taak had met IMF en EU te onderhandelen, een marionet van de schuldeisers.

Hij is vervangen door het politieke zwaargewicht Evangelos Venizelos, die meteen is afgereisd naar Luxemburg waar gisteren de Europese ministers van Financiën bijeen waren om te praten over het reddingsplan voor Griekenland. Naar verwachting zal vandaag pas een beslissing vallen.

Bijna de helft van de Grieken is tegen de bezuinigingen die door de regering zijn afgesproken met de EU en het IMF. Dat blijkt uit een opiniepeiling. De EU en het IMF hebben de bezuinigingen als voorwaarde gesteld voor noodhulp ter waarde van 120 miljard euro die Griekenland nodig heeft om te voorkomen dat het failliet gaat. (AP, Reuters)