Google gaat boeken van de British Library digitaliseren

Caption: A television cameraman films examples of out of copyright books during a news conference at the British Library in London June 20, 2011. Google plans to digitise a quarter of a million books from the British Library's collections covering a period from the French Revolution to the end of slavery as part of its ambitious books project. The search engine giant has already scanned 13 million books through partnerships with more than 40 libraries around the world, which it makes available through its search results.
Caption: A television cameraman films examples of out of copyright books during a news conference at the British Library in London June 20, 2011. Google plans to digitise a quarter of a million books from the British Library's collections covering a period from the French Revolution to the end of slavery as part of its ambitious books project. The search engine giant has already scanned 13 million books through partnerships with more than 40 libraries around the world, which it makes available through its search results. Camerman filmt boeken in de British Library tijdens de presentatie van de overeenkomst tussen Google en de bibliotheek. Foto Reuters / Paul Hackett

Google heeft een overeenkomst gesloten met de British Library om in 2020 al haar veertien miljoen boeken en een miljoen tijdschriften gedigitaliseerd te hebben en online aan te bieden.

Vanmiddag kondigde het internetbedrijf de overeenkomst aan met een van de grootste bibliotheken ter wereld (wiki). Hierin is afgesproken dat Google zal beginnen met het digitaliseren van alle teksten die tussen 1700 en 1870 verschenen, zo’n 250.000 boeken. Daaronder bevinden zich onder andere beschrijvingen over het opzetten van nijlpaarden en een bouwtekening van de eerste door motoren-aangedreven onderzeeërs.

De ruim veertig miljoen pagina’s zullen binnen drie jaar gedigitaliseerd worden. Gebruikers kunnen dan alle teksten lezen, doorzoeken en downloaden op de site van de Britse bibliotheek en bij Google. Volgens het internetbedrijf en de British Library biedt deze overeenkomst onderzoekers een kans om zeldzame werken uit de Verlichting en de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog uit te pluizen. Google betaalt voor de digitalisatie van de boeken, waarvan het auteursrecht is vervallen. Hoeveel het internetbedrijf voor het project heeft betaald, is onbekend.

Google heeft al zo’n dertien miljoen boeken gedigitaliseerd van meer dan veertig bibliotheken uit de hele wereld. Plannen om titels waarop nog een auteursrecht berust te digitaliseren, roept hevig verzet op bij uitgeverijen. In de Verenigde Staten is Google verwikkeld in een juridische strijd om deze titels te mogen publiceren.