Golfer Rory McIlroy wint US Open

McIlroy balt zijn vuist nadat hij de US Open op zijn naam heeft geschreven. Foto AFP / Andrew Redington

Golfer Rory McIlroy heeft vannacht de US Open gewonnen. De 22-jarige Noord-Ier liep in Bethesda, Maryland een slotronde van twee slagen onder par en eindigde op -16, acht slagen voor op nummer twee Jason Day.

Achter McIlroy, die zijn landgenoot Graeme McDowell opvolgt als winnaar, en de Australiër Day legde de Zuid-Koreaan Yang-Eun Yang beslag op de derde plaats. Die deelt hij dankzij een bogey op de laatste hole wel met de Amerikanen Kevin Chappell en Robert Garrigus en de Engelsman Lee Westwood. De Nederlander Maarten Lafeber haalde de cut niet en was na twee ronden al klaar in Bethesda.

McIlroy domineerde ook de vorige major, de Masters op Augusta National, al, maar toen stortte de toen pas 21-jarige Noord-Ier op de slotdag in. Op de volgende major, de vier grote toernooien in het golfseizoen, leek McIlroy dat echter alweer vergeten. Hij begon aan de slotdag met een score van veertien slagen onder het baangemiddelde en een voorsprong van acht slagen op zijn naaste concurrenten.

Direct op de eerste hole liet McIlroy zien dat hij goed in zijn vel stak door een birdie te laten noteren en ook op de derde sprokkelde de jongeling een extra slag onder par bij zijn score. Vervolgens ging hij met een reeks solide pars naar de negende om op de tiende weer te schitteren. Daar bleef hij twintig centimeter verwijderd van een hole-in-one, maar scoorde hij wel weer een birdie.

Ondanks een bogey op de dertiende hole, pas zijn derde hole boven par van het toernooi, raakte McIlroy niet van slag. De zestiende hole birdiede hij weer, om een hole later die slag direct weer in te leveren. Een par op de slothole bracht hem op een eindscore van 268 slagen, vier minder dan het record dat in handen was Jack Nicklaus, Lee Janzen, Tiger Woods en Jim Furyk.