Sarkozy schrapt plan voor extra belasting tweede huis Frankrijk

Tweede huis van een Nederlands echtpaar in een dorpje in de Haute-Saône. Foto NRC / Leo van Velzen

Er komt toch geen nationale belasting op tweede huizen in Frankrijk voor eigenaars die niet in Frankrijk wonen. Op verzoek van president Sarkozy is dat onderdeel van een belastinghervorming geschrapt, meldt onze correspondent Dirk Vandenberghe in Parijs.

Het voorstel voor een belasting op tweede huizen werd eerder goedgekeurd in het parlement, maar maakt geen onderdeel meer uit van het voorstel zoals het morgen wordt besproken in de Senaat. Officieel wordt het voorstel geschrapt omdat het te weinig zou opbrengen, officieus omdat Sarkozy vreest de steun van Fransen woonachtig in het buitenland te verliezen bij de verkiezingen van volgend jaar.

Door het voorstel zouden eigenaars van tweede woningen, onder wie ook veel Nederlanders, gemiddeld 500 euro extra moeten betalen. De twee lokale belastingen blijven wel bestaan. In totaal gaat het om ongeveer 360.000 huizen, grotendeels in handen van Britten, Fransen, Zwitsers, Nederlanders en Belgen.

Hoeveel Nederlanders een tweede onderkomen hebben in Frankrijk is alleen bekend bij de Nederlandse belastingdienst, die de informatie niet vrijgeeft. De schattingen lopen uiteen van 6.000 tot 50.000 Nederlanders.