Gates bevestigt: VS in gesprek met Talibaan

Het kan nog maanden duren voor het resultaat oplevert, maar de Verenigde Staten voeren inleidende gesprekken met de Talibaan over een manier om de oorlog in Afghanistan te beëindigen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Gates gisteren gezegd.

Zaterdag had de Afghaanse president Karzai eerdere berichten over zulke gesprekken al bevestigd. „Er zijn vredesbesprekingen gaande met de Talibaan”, zei Karzai in Kabul. „Buitenlandse militairen, en in het bijzonder de Verenigde Staten zelf, voeren deze onderhandelingen.”

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde in mei dat op een onbekende plaats in Duitsland geheim overleg tussen de Amerikaanse regering en een Talibaan-gezant plaatsvindt, waarbij een Duitse diplomaat zou bemiddelen. Over dergelijke details hebben Karzai en Gates niets gezegd, al zei Gates wel dat „andere landen” bij de gesprekken betrokken zijn.

Gates, die eind deze maand wordt opgevolgd door de huidige CIA-directeur Leon Panetta, waarschuwde dat de gesprekken met de Talibaan pas een paar weken aan de gang zijn en dat er nog veel onzekerheden zijn. Zo zouden de Amerikanen nog niet helemaal zeker zijn dat ze spreken met werkelijke vertegenwoordigers van Talibaan-leider Mullah Omar.

Vorig jaar voerde Karzai vredesgesprekken met een man die zich uitgaf voor een belangrijke Talibaan-afgezant. Hij was door de NAVO naar Kabul gevlogen en ook zou hij al grote sommen geld hebben ontvangen, voor duidelijk werd dat hij een bedrieger was en een eenvoudige winkelier uit het Pakistaanse Quetta.

De vertrekkende Amerikaanse ambassadeur in Kabul, Karl Eikenberry, haalde gisteren in een rede voor de universiteit van Herat hard uit naar Karzai en diens steeds terugkerende kritiek op de troepen van de coalitie en de VS in het bijzonder. Hij zei dat zijn landgenoten in verwarring raken en genoeg krijgen van de missie „als ze te horen krijgen dat ze alleen op hun eigenbelang uit zijn, bezetters genoemd worden en vergeleken worden met de wrede vijanden van het Afghaanse volk”. (Reuters, AP)