Frankrijk van plan Noriega uit te leveren aan Panama

Frankrijk zegt van plan te zijn de voormalige Panamese dictator Manuel Noriega uit te leveren aan het Midden-Amerikaanse land. Panama wil Noriega in eigen land straffen voor diverse misdaden. Dit meldt persbureau Reuters.

Noriega zit sinds 2010 in Frankrijk een straf uit van zeven jaar voor het witwassen van miljoenen euro’s met Franse bankrekeningen en onroerend goed in de tachtiger jaren. De 77-jarige heeft ook al twintig jaar in een Amerikaanse cel achter de rug. Daar zat hij onder meer voor drugssmokkel en geld witwassen.

Frankrijk heeft van de Verenigde Staten toestemming gekregen om Noriega aan Panama uit te leveren. Dat was nodig om de uitleverprocedure in gang te kunnen zetten.

Noriega krijgt naar verwachting een maand om de uitlevering aan te vechten.

Noriega wist in de vroege jaren tachtig de militaire top in Panama te halen. Hij werd al snel de facto leider van het land en hield Panama in een ijzeren grip, tot hij in 1989 door Amerikaanse troepen werd afgezet. Tijdens het bewind van Noriega werd Panama een groot distributieland voor cocaïne voor Colombiaanse drugskartels. Miljoenen van de opbrengst daarvan gingen naar Noriega.