Israël voorziet val van regime Syrië

Protesters carry signs during a demonstration against Syrian President Bashar al-Assad in the Syrian town of Daria, near Damascus June 19, 2011. The banners read: "To the Arab League, Syria is a foreign country" (R) and "Thousands of thanks to the voice of justice Sheikh Muhammad Ali Al Sabouni". Picture taken June 19. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Protesters carry signs during a demonstration against Syrian President Bashar al-Assad in the Syrian town of Daria, near Damascus June 19, 2011. The banners read: "To the Arab League, Syria is a foreign country" (R) and "Thousands of thanks to the voice of justice Sheikh Muhammad Ali Al Sabouni". Picture taken June 19. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Demonstranten gingen de straat op na de toespraak van de Syrische president Bashar Al-Assad. Op het spandoek rechts staat: 'Voor de Arabische Liga is Syrië het buitenland' . Foto Reuters

Het regime van de Syrische president Bashar Al-Assad zal waarschijnlijk binnen zes maanden ten val komen.

Dat voorspelt de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak, meldt persbureau AP. De regering van Assad heeft volgens Barak alle legitimiteit verloren door de gewelddadige onderdrukking van de protesten tegen zijn regime. Volgens de minister is er “geen weg terug”. Barak gaf een toespraak in Parijs tijdens de Paris Air Show.

‘Onrust Syrië schuld van buitenlands complot’

Vanochtend gaf Assad een toespraak in het parlement waarin hij zei dat Syrië het slachtoffer is van een buitenlands complot en dat extremisten en vandalen achter het geweld zitten dat het land al maanden in zijn greep houdt. Hierop gingen honderden burgers de straat op om hun onvrede over de uitspraken van Al-Assad te uiten.

Sinds het begin van het gewelddadige optreden van de Syrische regering tegen activisten en demonstranten zouden al meer dan veertienhonderd Syriërs de dood hebben gevonden. Tienduizenden mensen zijn ingerekend, terwijl nog eens duizenden voor het geweld zijn gevlucht.

EU maakt voorbereidingen om sancties Syrië uit te breiden

De Europese Unie bereidt zich voor om de sancties tegen Syrië verder uit te breiden vanwege het aanhoudende geweld tegen de oppositie. In een verklaring laat de EU weten dat het “de beperkende maatregelen” tegen het regime van president Bashar al-Assad uit wil breiden om “een fundamentele verandering in het beleid van het Syrische leiderschap” te forceren. Diplomaten verwachten aan het eind van de week een beslissing over de nieuwe sancties, meldt persbureau AP.

Lees meer over de ontwikkelingen in en rond Syrië en president Bashar Al-Assad

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld