EU-leiders zijn klaar voor toetreding Kroatië

De Kroatische president Ivo Josipovic op een persconferentie op het hoofdkwartier van de EU in Brussel, afgelopen vrijdag.
De Kroatische president Ivo Josipovic op een persconferentie op het hoofdkwartier van de EU in Brussel, afgelopen vrijdag. Foto AFP / Georges Gobet

Kroatië is weer een stapje dichterbij toetreding tot de EU. EU-leiders zijn van plan eind deze week in Brussel de laatste knopen door te hakken, meldt persbureau Reuters.

Aanstaande donderdag en vrijdag komen de leiders samen in de Belgische hoofdstad. Het laatste punt van overleg is hoe EU-landen gaan monitoren of Kroatië genoeg hervormingen doorvoert om corruptie tegen te gaan. In de komende dagen is het land, dat zo’n 4,5 miljoen inwoners heeft, van plan de laatste twijfels daarover weg te nemen.

Onlangs schreef Balkan-correspondent van NRC Handelsblad Marloes de Koning al dat de laatste onderhandelingen vooral over geloofwaardigheid gaan:

Hoe en hoe streng moet Kroatië tot 1 juli 2013 in de gaten worden gehouden? Van de uitbreiding met Roemenië en Bulgarije in 2007 is geleerd dat het tempo van hervormen drastisch afneemt zodra een toetredingsdatum vastligt.

Nederland is, samen met Frankrijk, een van de grootste dwarsliggers in de kwestie of Kroatië zich aan de afspraken houdt en hoe de EU de vinger aan de pols kan houden. De Koning schreef:

Frankrijk en Nederland willen aanvullende afspraken om de druk groot te houden. Vooral op het terrein van justitie en corruptiebestrijding is het werk nog niet af. Er is een serieus begin gemaakt met het vervolgen van hoge politici op verdenking van corruptie, onder wie oud-premier Sanader. Maar of deze en volgende regeringen daarmee doorgaan en of het lukt vóór toetreding een geloofwaardige staat van dienst op te bouwen, moet nog blijken.

De streefdatum voor de toetreding is juli 2013. Als het daadwerkelijk zo ver komt is Kroatië de 28e lidstaat van de EU en het tweede EU-land uit voormalig Joegoslavië, nadat Slovenië in 2004 werd toegelaten. Commissievoorzitter van de EU José Manuel Barroso zei eerder deze maand dat de toetreding volgt op zes jaar “hard maar eerlijk” onderhandelen.