Espresso met Amy Winehouse

‘Wat is dit?’ is het eerste wat zangeres Amy Winehouse zegt als ik haar een kopje voorhoud. ‘Espresso,’ zeg ik. Winehouse kijkt naar het kopje. ‘Wat zeg je?’ mompelt ze. Ik herhaal mijn antwoord, maar de 27-jarige zangeres lijkt mij niet te horen. ‘Mweu mweu,’ zegt ze. En daarna: ‘Toet, toet, pep, pep.’

Rechterwijsvinger

‘Wat is dit?’ is het eerste wat zangeres Amy Winehouse zegt als ik haar een kopje voorhoud. ‘Espresso,’ zeg ik. Winehouse kijkt naar het kopje. ‘Wat zeg je?’ mompelt ze. Ik herhaal mijn antwoord, maar de 27-jarige zangeres lijkt mij niet te horen. ‘Mweu mweu,’ zegt ze. En daarna: ‘Toet, toet, pep, pep.’ Ik steek vier vingers omhoog en vraag haar hoeveel ze er ziet. ‘Veertig,’ zegt Winehouse. ‘Ik zie tiendubbel.’ Lukt het haar wel om met de rechterwijsvinger haar neus aan te raken? Winehouse denkt even na en hapt dan met haar mond in haar knie. Als ze de knie heeft uitgespuugd, zegt ze: ‘Tok, tok.’

Afgelopen zaterdag gaf Amy Winehouse in Belgrado een concert van anderhalf uur in stomdronken toestand. Herinnert ze zich nog iets van dit optreden? ‘Wodka,’ zegt Winehouse. Klopt het dat ze continu struikelde en haar microfoon op het podium smeet? ‘Whisky,’ zegt ze. Wil ze misschien liever over de Griekse kwestie praten? De zangeres knikt en zegt dan: ‘Ouzo.’ Het management van de zangeres heeft laten weten dat haar optredens in Athene en Istanbul zijn geschrapt. Gaat ze intussen in rehab? In plaats van antwoord te geven drinkt Winehouse haar kopje leeg. Ze laat een luide boer en vraagt dan wat erin zat. ‘Espresso,’ zeg ik. Winehouse kijkt naar het lege kopje. ‘Wat zeg je?’ mompelt ze. Ik zeg: ‘Toet, toet, pep, pep.’