De strijd om het geel is nu al begonnen

De Leopard-Trek-ploeg gaf in de Ronde van Zwitserland een demonstratie hardfietsen.

Op het moment dat Rabo-renner Mollema lek reed. „Sportief was het zeker niet.”

Boos stuurde Rabo-renner Laurens ten Dam vlak na de finish zijn fiets naast die van Frank Schleck, om verhaal te halen bij de kopman van Leopard-Trek. Waarom had de Luxemburgse miljoenenploeg tegen de ongeschreven codes van het peloton in gas gegeven in de finale van de achtste rit in de Ronde van Zwitserland, uitgerekend op het moment dat zijn ploeggenoot Bauke Mollema lek reed? „Sportief was het zeker niet”, oordeelde Rabo-ploegleider Frans Maassen op Rabosport.nl. „Dit zijn we volgende maand in Frankrijk zeker niet vergeten”, sprak Mollema zelf, die door de dubieuze strategie van de Leopards zijn kansen op de eindzege in rook zag opgaan.

In de door Fabian Cancellara gewonnen slottijdrit behaalde Levi Leipheimer net genoeg winst op Damiano Cunego om de 75ste Tour de Suisse te winnen. De Rabo’s, die de rittenkoers in de bergen domineerden, stelden zich tevreden met troostprijzen: Steven Kruijswijk won een rit en eindigde als eerste Nederlander sinds de tweede plaats van Peter Winnen in 1987 op het podium: derde. Mollema zakte door zijn lekke band in de voorlaatste rit van plaats twee naar vijf en deed in de slottijdrit niet meer mee om de eindzege. Ook Ten Dam, achtste in de eindstand, bewees thuis te horen in de Rabo-ploeg voor de Tour.

Fysiek staan de Rabo-klimmers er twee weken voor de start van de Ronde van Frankrijk uitstekend voor, zoals vorige week al bleek uit goede prestaties van kopman Robert Gesink in de Dauphiné. Toch zeggen uitslagen in voorbereidingswedstrijden als de Dauphiné of Ronde van Zwitserland niet alles. Wie test zichzelf, wie gaat waar voluit? En de Tour is meer dan een wedstrijd wie de hoogste wattages kan trappen in het hooggebergte. Wat dat betreft vertelde de op papier onbeduidende voorlaatste rit in Zwitserland meer over de komende Tour dan de berg- en tijdritten.

Misschien had de ploegleiding van Leopard gelijk, en maakte Andy Schleck op het laatste klimmetje al tempo vóórdat Mollema lek reed. Maar dankzij de omstreden communicatie via de oortjes wisten de renners al op de top dat de nummer twee van het klassement door pech was teruggevallen. Normaal gesproken een reden om even rustig aan te doen. Hoewel het koersverloop er geen aanleiding toe gaf, bleef Leopard echter voluit doorrijden op kop van de eerste groep. Andy Schleck blies zichzelf belangeloos op, Cancellara, Linus Gerdemann, Jens Voigt en Maxime Montfort spaarden zich niet.

Een indrukwekkend staaltje hardfietsen van Leopard-Trek, een machtsblok van belang straks in de Tour. Maar kopman Frank Schleck, vorig jaar winnaar in Zwitserland, was met zijn zwakke tijdrit al voor het slotweekeinde kansloos voor de eindzege. Ook ritwinst leek niet waarschijnlijk in een groep met sprinters als Thor Hushovd, Matthew Goss en Peter Sagan, die in finishplaats Schaffhausen zijn tweede etappezege behaalde. Waarom dan toch deze demonstratie op dit moment? Oorlog maken voor hooguit een podiumplek voor Frank Schleck? „Het was een beslissing die de renners namen in de wedstrijd”, verklaarde ploegleider Thorsten Schmidt na afloop.

Klassementsleider Cunego en tijdritspecialist Leipheimer kregen zaterdag dankzij de ontketende Luxemburgse ploeg liefst 48 seconden tijdwinst op concurrent Mollema in de schoot geworpen. Succes in de Ronde van Zwitserland telt zwaar voor Cunego’s ploeg Lampre, die onder vuur ligt in een Italiaanse dopingaffaire. Allicht is ploegleider Roberto Damiani, die bij de Mapei-jeugd werkte met Leopard-topper Cancellara, straks in de Tour tot een wederdienst bereid. De banden tussen Leopard-Trek en Leipheimers RadioShack zijn alleen al hecht omdat beide teams dezelfde materiaalsponsor hebben.

Vorig jaar was het juist Cancellara die in de tweede Tourrit de wedstrijd neutraliseerde na valpartijen van zijn kopmannen Frank en Andy Schleck. Ook Alberto Contador en Lance Armstrong konden zo terugkeren. Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen bekritiseerde destijds die actie en verklaarde dat hij zijn kopmannen Denis Mensjov (vertrokken naar Geox) en Gesink vooraan liever had zien doorrijden. „Dan had het Tourklassement er heel anders uitgezien”, zei Rabo-trainer Louis Delahaye onlangs.

Cancellara en de Schlecks leken al in Zwitserland op zoek naar vrienden voor de Tour, zoals Contador bij zijn zege in de Giro een charmeoffensief inzette en ritzeges uitdeelde aan bijvoorbeeld renners van het Spaanse Euskaltel. Rabo-kopman Gesink en Mollema worden steeds serieuzer genomen door de concurrentie. „Gesink is in staat om de Tour te winnen”, zei Andy Schleck vorige week al in De Telegraaf. Met de opvallende tempoversnelling van Leopard in de voorlaatste rit lijkt de strijd om het geel in Parijs alvast begonnen.