De GroenLinkser doet sociologie in A’dam of Nijmegen

Het ‘wetenschappelijk bureau van GroenLinks’, noemen Jonge Socialisten de vakgroep sociologie aan de UvA graag grappend. GroenLinks telt vijf geschoolde sociologen: dat is 10 procent van alle academici, inderdaad relatief veel (de PvdA blijft steken op 5 procent). Verder valt op: na Amsterdam is Nijmegen (waar linkse partijen het vanouds goed doen) de populairste studiestad.

Gebeld met studievereniging Sociologisch Epicentrum (SEC) van de UvA. Axel Boomgaars (21), hoofdredacteur van het studieblad van sociologie, en raadslid voor GroenLinks in Amstelveen, neemt op. Toeval? „Ik kan het verband moeilijk ontkennen”, zegt hij lachend. Volgens Boomgaars zijn een „stuk of vijf” sociologiestudenten lid van Dwars, de studievereniging van GroenLinks.

Onder hen Hester Borsboom (20), studente sociologie en al voor haar studie lid van Dwars. „Als student sociologie ben je alert op thema’s als ongelijkheid en machtsverhoudingen. En de UvA is wel een linkse universiteit. Dus zo beland je wel eerder bij een linkse dan bij een rechtse partij. Maar sociologie is absoluut geen kweekvijver voor GroenLinks”, zegt ze. Het zou ook uit den boze zijn als in de studieresultaten ook maar iets van een politieke voorkeur terug te zien zou zijn.

Omgekeerd zijn de gevolgde studies bij Dwars volgens Borsboom bij redelijk divers: er zijn studenten geneeskunde, literatuurwetenschappen, en „een paar” doen er... politicologie.