De gesprayde boodschap

‘Ik heb maar twee seconden om de aandacht te krijgen”, zegt de Britse graffitikunstenaar Mohammed Ali. „Soms zien mensen mijn kunst alleen als ze voor het stoplicht staan of in de trein zitten. Toch wil ik een boodschap overbrengen.”

Vanaf deze week zal Mohammed Ali samen met een aantal Amsterdamse tieners proberen de aandacht te trekken van buurtbewoners in Amsterdam-Oost, -Noord en -West. Tijdens het kunstproject Power to the streets! leggen de jongeren hun persoonlijke leefwereld vast, door hun boodschap op muren in hun eigen stadsdeel te sprayen. Zo moet een kunstproject ‘van en over’ de buurt ontstaan.

Ali wil „de grijze jungle waarin we wonen meer kleur geven”. Maar wellicht belangrijker is de boodschap: „Het moet niet alleen l’art pour l’art zijn”.

De ‘social artivist’ zoals Ali zichzelf noemt, is moslim en groeide op in de straten van Birmingham. Hij werkt veel met jongeren uit achterstandswijken over de hele wereld. Nu is hij even in Amsterdam om samen met Nederlandse kunstenaar Ronald Duikersloot workshops te geven.

In Ali’s eigen werk komen islamitische kaligrafie en westerse graffitikunst samen, wat symbool staat voor een van zijn boodschappen. „In Europa zijn moslims vaak negatief in het nieuws. Ik wil met mijn muurschilderingen laten zien dat het ook anders kan.” Volgens Ali is graffitikunst een perfecte manier om deze boodschap over te brengen. „Niets is krachtiger dan een bericht op straat. Overal zie je billboards met reclames over de nieuwste designerkleding. Ik wil de jongeren laten zien hoe je zoiets ook kan doen met kunst.” Iedereen kan leren een mooie tekening te maken, meent Ali. „Als je aan de telefoon zit met een pen in je hand, kras je ook onbewust tekens op papier. We zijn eigenlijk allemaal graffiti-artiesten.”

Kris Derks