Cookies kun je uitstekend beheren met... cookies

De Tweede Kamer stemt morgen over een wetsvoorstel dat beoogt dat bezoekers van websites toestemming moet worden gevraagd voor het plaatsen van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes. Een website plaatst deze op je computer als je deze site bezoekt. Diezelfde website leest deze bestandjes weer uit als je de site nog eens bezoekt. Zo kan de website je herkennen als je later terugkomt.

Op dit moment is het volstrekt onduidelijk of een website die je bezoekt cookies gebruikt – en met welk doel. Het wetsvoorstel beoogt dat te veranderen. Dat moet de privacy van websitebezoekers verbeteren. Adverteerders en websitebeheerders zijn tegen deze plannen. Als belangrijk argument noemen zij dat de wet onuitvoerbaar is. Gebruikers zouden, elke keer dat ze een website bezoeken, een grote stroom pop-ups moeten wegklikken. Dit is een verkeerde voorstelling van zaken. Je hoeft een terugkerende gebruiker niet elke keer opnieuw om toestemming te vragen om cookies te plaatsen. Die toestemming kun je namelijk ook opslaan – in een cookie!

Dr. Jaap-Henk Hoepman

Senior scientist bij TNO en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op persoonlijke titel