Christen doet ook vaak iets medisch

De christelijke studentenvereniging de Navigators in Utrecht telt ruim vijfhonderd leden. Assessor Renate Gommer (Kunst, Beleid en Management) stuurt op verzoek een overzicht van wat ze studeren. Medische studies staan op één, met 11 procent. Verder springt theologie eruit: 5 procent.

Van de 49 ‘medische’ Navigators studeren de meeste medicijnen, een paar farmacie en enkelen doen er Diergeneeskunde, een studie die alleen in Utrecht wordt aangeboden.

Opvallend: van de circa kleine veertig getelde politici met een medische opleiding, is de grootste groep, een kwart, ook christelijk, zij zitten bij het CDA.

Is er een reden dat relatief veel christenen arts willen worden? Gommer: „Misschien, maar ik weet het niet zeker, is het omdat wij zorg willen dragen voor de medemens?” D66 telt ook relatief veel geneeskundigen.

Jasper van Oordt (21), student notarieel recht aan de Universiteit Utrecht, is actief bij de ChristenUnie. Hij zette in Amersfoort een afdeling op van Perspektief, de jongerenpartij van de ChristenUnie. Bij Perspektief scoren de studies rechten aan de Universiteit Utrecht en de VU hoog, bevestigt hij de statistieken.

Is er hier veel overlap tussen de bestuurders van de politieke en de studentenvereniging? „De meeste mensen die ik ken die actief werden in de politiek, hielden geen tijd meer over voor de studentenvereniging”, zegt hij. En die andere christelijke partij, de SGP? Met dertien getelde politici is van trends niet te spreken. Acht van hen deden een wo-opleiding, dat is relatief iets minder dan gemiddeld.