Bier drinken is goed voor de economische groei

Een man drinkt een biertje tijdens een worstelwedstrijd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Foto Reuters / Laszlo Balogh

Vergeet de verhalen over hard werken en sober leven als de basis van economisch succes. Genieten van het leven door het consumeren van bier blijkt juist een motor te zijn voor economische groei.

Onderzoeker Charles Kenny van de New America Foundation schrijft in het artikel ‘Chug for Growth’ op Foreign Policy dat er ‘toenemend bewijs’ is dat bier een belangrijke stimulans is voor economische groei. In plekken op de wereld waar het moeilijk is om te investeren bouwen bierfabrikanten fabrieken, creëren ze banen en leveren ze vitale publieke diensten, aldus Kenny.

Kenny illustreert de trend met voorbeelden. Uit een onderzoek van Liesbeth Colen en Johan Swinnen van de Universiteit van Leuven blijkt dat de bierconsumptie in China in 1980 minimaal was, terwijl de Chinezen in 2005 meer dan 40 miljard liter per jaar consumeerden. Eenzelfde vergelijking gaat op voor het rap groeiende Brazilië, waar de bierconsumptie steeg van 630 miljoen liter in 1961 naar 7,5 miljard liter in 2007.

Zelfs in arme landen als Ethiopië, Rwanda en Soedan heeft de vraag naar bier gunstige effecten op het economische klimaat. Kenny noemt als voorbeeld het Zuid-Soedanese Juba, waar de Zuid-Afrikaanse brouwerij SABMiller voor belastingvoordeel, huurbetalingen, tweehonderd banen en een toegenomen vraag aan lokale landbouwproducten zorgde. Kenny is overtuigd: bier is inderdaad al lange tijd ‘a force for growth’.