Bestevanhetweb.nrc? Qua domeinnaam-extensies kan straks veel

Uw merknaam als domeinnaam-extensie? Hypotheken.ing, leverworst.slagerijjanssen, schoonmaakmiddel.ajax? Binnenkort kan het. Het orgaan dat over deze kwesties gaat, de ICANN, is voornemens om het aantal extensies (.com, .org) drastisch uit te breiden. Internetadressen (url’s) kunnen binnenkort eindigen op “bijna” elk woord in elke taal.

“ICANN opent het systeem van internetdomeinnamen voor de grenzeloze mogelijkheden van het menselijke voorstellingsvermogen,” zegt Rod Beckstrom van de domeinnaamautoriteit op site icann.org (of domeinnaamautoriteit.icann?). “Niemand kan voorzien waar dit historisch besluit toe zal leiden,” voegt hij daar enigszins omineus aan toe.

Los van de landdomeinnaam-extensies (.nl, .fr) zijn er momenteel 22 zogeheten generic top-level domains (gTLDs). Dat vond het bestuur van ICANN maar ouderwets. En dus kan eenieder vanaf 12 januari tot 12 april 2012 een aanvraag indienen voor zijn eigen extensie.

Iedereen? Nee. Volgens de BBC gaat alleen al de aanvraag voor een achtervoegsel minimaal 200.000 dollar kosten. Ook moet de aanvrager een legitieme claim op een domeinnaam-extensie aannemelijk maken.