Ben Ali: ik ben nog steeds president van Tunesië

(FILES) A file photo taken on October 11, 2009 shows then-Tunisian President Zine El Abidine Ben Ali (L) and his wife Leila during the presidential election campaign at the Rades stadium near Tunis. Leila Trabelsi, who goes on trial in absentia on June 20, 2011 with her deposed husband Zine El Abidine Ben Ali, was a secretary and hairdresser before becoming Tunisia's most powerful -- and maybe hated -- woman. Widely despised for years before a popular uprising that drove the former first couple from the presidential palace at Carthage, Trabelsi and her family were able to lay their hands on entire sections of the Tunisian economy. AFP PHOTO/ FETHI BELAID
(FILES) A file photo taken on October 11, 2009 shows then-Tunisian President Zine El Abidine Ben Ali (L) and his wife Leila during the presidential election campaign at the Rades stadium near Tunis. Leila Trabelsi, who goes on trial in absentia on June 20, 2011 with her deposed husband Zine El Abidine Ben Ali, was a secretary and hairdresser before becoming Tunisia's most powerful -- and maybe hated -- woman. Widely despised for years before a popular uprising that drove the former first couple from the presidential palace at Carthage, Trabelsi and her family were able to lay their hands on entire sections of the Tunisian economy. AFP PHOTO/ FETHI BELAID De afgezette president Ben Ali en zijn vrouw Leila Trabelsi. Foto AFP/Fethi Belaid

De afgezette president van Tunesië Zine al-Zabidine Ben Ali heeft verklaard dat hij met een list zijn land uitgelokt is en dat hij nog steeds de rechtmatige president is van het Noord-Afrikaanse land. Hij ontkent dat hij zijn veiligheidstroepen de opdracht heeft gegeven om op anti-regeringsbetogers te schieten.

In een verklaring die verspreid werd door zijn advocaten stelt Ben Ali dat hij er mee instemde om voor zijn veiligheid naar Saoedi-Arabië te vliegen, om daarna snel weer terug te keren. Hij zei door de bemanning achtergelaten te zijn toen het vliegtuig weer terugvloog naar Tunesië. Ben Ali heeft volgens de verklaring “nooit afstand gedaan van het Tunesische presidentschap en beweringen dat hij het land ontvlucht zou zijn, zijn onwaar.”

Proces tegen Ben Ali, die aanklachten ontkent

In de Tunesische hoofdstad Tunis begon vanochtend om tien uur een langdurige reeks van strafzaken tegen de in januari gevluchte oud-president Zine El Abidine Ben Ali. De voormalig dictator zelf verblijft nog steeds in Saoedi-Arabië en is dus niet in de rechtbank aanwezig.

Ben Ali ontkent de aanklachten tegen hem. Wapens en juwelen die bij hem thuis zijn aangetroffen zijn waren cadeaus van bevriende staatshoofden en internationale relaties, terwijl gevonden drugs en geldbedragen in zijn huis daar neergelegd zouden zijn als onderdeel van een complot tegen hem.

Bemanning vertrok, negeerde zijn orders

Hij liet in de verklaring optekenen dat het hoofd van de presidentiële beveiliging naar zijn kantoor kwam en hem vertelde dat “bevriende” buitenlandse inlichtingendiensten informatie hadden doorgesluisd over een ophanden zijnde aanslag op Ben Ali.

Hij werd overgehaald om het vliegtuig naar Saoedi-Arabië te nemen met zijn vrouw en kinderen, met de bedoeling om binnen afzienbare tijd weer terug te keren. “Hij ging aan boord met zijn familie en droeg de bemanning op om op hem te wachten in Jeddah, Saoedi-Arabië. Na zijn aankomst daar vloog het vliegtuig in weerwil van zijn instructies terug [zonder hem],” schrijft persbureau AP op basis van de verklaring.

De start van de berechting van Ben Ali is een belangrijk symbolisch moment omdat hij halverwege januari de eerste Arabische leider was die door een volksopstand tot aftreden werd gedwongen. De ex-president is voor een hele reeks zaken aangeklaagd, maar vanochtend buigt de Tunesische rechtbank zich over beschuldigingen aan zijn adres van het verduisteren en witwassen van geld en het handelen in drugs.