Assad: protesten saboteren Syrische economie

De onrust in Syrië is het werk van een kleine groep saboteurs. Dat zei de Syrische president Bashar-al-Assad vandaag in een nationale tv-toespraak, die hij hield voor een zaal vol medestanders in de universiteit van Damascus. Assad gebruikte zijn toespraak niet voor concessies maar hield vast aan de harde lijn van zijn twee eerdere toespraken sinds de ongeregeldheden in Syrië in maart de kop op staken. Hij zei dat de saboteurs „legitieme eisen om te komen tot democratische hervormingen in zijn land exploiteren”. Volgens de president staat zijn regime voor de grootste uitdaging in vier decennia.

Mensenrechtengroeperingen zeggen dat bij het neerslaan door het leger van lokale protesten tegen het Syrische regime naar schatting in totaal 1.300 burgers om het leven zijn gekomen. Ook zouden 300 soldaten en politiemensen om het leven zijn gekomen bij geweld. Duizenden Syriërs zijn voor het geweld gevlucht naar Libanon en Turkije. Tienduizenden burgers zouden zijn opgesloten. „Wat vandaag gebeurt, heeft niets te maken met hervormingen. Het is vandalisme”, zei de president. „Er kan geen ontwikkeling zijn zonder stabiliteit en geen hervorming door vandalisme. [...] We moeten de saboteurs isoleren.”

De president waarschuwde ook dat de economie van het land klappen zal oplopen indien er aan de ongeregeldheden geen einde komt. „Het grootste gevaar dat we de komende periode onder ogen moeten zien is de verzwakking of de ineenstorting van de Syrische economie”.

De boodschap van Assad was niet nieuw. Sinds het uitbreken van de ongeregeldheden heeft hij steeds volgehouden dat deze werden veroorzaakt door bandieten en door een buitenlandse samenzwering.

Assad deed al eerder toezeggingen aan de demonstranten. Maar die werden afgewezen. Vandaag kondigde hij de vorming aan van een comité dat de Syrische grondwet moet wijzigen zodat andere partijen dan de regerende Ba’ath partij worden toegelaten. (AP)

Syrische oppositie aan Turkse grens: pagina 10-11