Adriaanse trainer van FC Twente

Co Adriaanse (63) is de nieuwe trainer van voetbalclub FC Twente. Dat heeft een woordvoerder van de club vanmiddag bevestigd.

Adriaanse begint volgende week aan zijn nieuwe baan bij de club, die afgelopen seizoen als tweede eindigde in de eredivisie. De verwachting is dat hij een contract voor een jaar tekent. Adriaanse is de opvolger van de Belgische coach Michel Preud’homme, die na één seizoen bij FC Twente is vertrokken.

Adriaanse werkte tussen 1997 en 2005 in de eredivisie als achtereenvolgens trainer bij Willem II, Ajax en AZ. Bij de club uit Alkmaar werd hij in 2004 verkozen tot trainer van het jaar. Eerder was hij trainer van PEC Zwolle, FC Den Haag en hoofd van de jeugdopleiding bij Ajax.

De afgelopen jaren werkte Adriaanse in het buitenland. Hij behaalde met FC Porto (2006) de landstitel en de Portugese beker en werd met Red Bull Salzburg Oostenrijks kampioen (2009). Ook was hij trainer van Metallurg Donetsk in Oekraïne, Al-Sadd (Qatar) en het olympisch elftal van Qatar.

Adriaanse staat te boek als een trainer met twee gezichten. Bij Ajax werd hij bekritiseerd om zijn rechtlijnigheid en gebrekkige communicatie. Bij de meeste andere clubs waren spelers en begeleiders juist lovend over zijn vakmanschap.

Rechtlijnige en spraakmakende docent: pagina 26 en 27