Activisten teleurgesteld, nieuwe protesten in Syrië na speech Assad

President Al-Assad van Syrië gaf vanochtend een toespraak in het parlement in Damascus. Foto Reuters

In Syrië is met grote teleurstelling gereageerd op de toespraak van president Bashar al-Assad. In verschillende steden gingen honderden mensen de straat op om hun onvrede over de uitspraken van Al-Assad te uiten.

De president zei vanochtend in een toespraak in het parlement dat Syrië het slachtoffer is van een buitenlands complot en dat extremisten en vandalen achter het geweld zitten dat het land al maanden in zijn greep houdt. In Irbin, een voorstad van Damascus, gingen zo’n driehonderd man na de speech de straat op. Ze riepen onder meer “Nee tegen een dialoog met de moordenaars.”

Syrische mensenrechtenactivisten reageerden eveneens teleurgesteld op de redevoering van Al-Assad. “De demonstranten veroordelen de speech die hen als saboteurs en extreminsten wegzet”, zei Rami Abdel Rahman van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Persbureau AFP maakte naast de betoging in Irbin ook melding van nieuwe protesten in de grote centraal gelegen steden Aleppo, Homs en Hama en kuststad Latakia.

De Europese Unie kondigde nog tijdens de toespraak van Al-Assad aan dat strengere sancties tegen het regime van de president in voorbereiding zijn. In een verklaring lieten de EU-landen weten dat de “geloofwaardigheid en leiderschap” van de president afhangen van de hervormingen die hij belooft. Eerder kondigde de EU al de bevriezing van tegedoen en een visumverbod voor leden van het regime af.