Acties tegen korten kunst zwellen aan

Choreograaf William Forsythe en regisseur Peter Sellars beschouwen de korting op kunstsubsidie als „vandalisme”, schrijven ze. Zondag is er een protestmars.

De protesten tegen de bezuinigingen op de kunst dijen steeds verder uit. Met (online) petities, acties en demonstraties komt de kunstwereld in het geweer tegen de voorgenomen korting van 200 miljoen op de rijkssubsidie voor kunst door het VVD/CDA-kabinet. Volgende week maandag voert de Tweede Kamer het beslissende debat.

Op het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag stond vanochtend een boksring, opgezet door het Amsterdamse jeugdtheater De Toneelmakerij onder het motto ‘Een nieuwe generatie verloren’. In de ring spraken Kamerleden van de oppositiepartijen de ongeveer zestig toehoorders toe over het belang van een open samenleving en de schadelijke gevolgen van de bezuinigingen. Kamerleden van de coalitiepartijen CDA en VVD gingen niet in op de uitnodiging te komen spreken. Bart de Liefde (VVD) liet weten niet van vechtsporten te houden.

Verder speelden er muzikanten van het Limburgs Symfonie Orkest, dat geen structurele subsidie meer krijgt als het aan het kabinet ligt, sprak een Amsterdamse onderwijzer over het belang van dramalessen op school („zo creëer je vrije open mensen”) en riep acteur Gijs Naber politici op met hun beleid kunstenaars niet „te verblinden”. Komt deze actie niet wat laat? „De brief van de staatssecretaris was laat”, zegt organisator Manuel Segmond von Banchet, zakelijk leider van Danstheater Aya. „Dit hebben we snel georganiseerd.”

In de Tweede Kamer leverden actiegroepen hun petities in bij de Kamerleden. Die worden overspoeld met honderden mails van belanghebbenden. Daarom werd besloten petities te verzamelen. Elf petities werden er aangeboden: van vertegenwoordigers van Museum Boerhaave tot het Theater Instituut, die beide geen structurele subsidie meer dreigen te krijgen. De burgemeester van Opmeer pleitte nogmaals voor een Nationaal Historisch Museum in zijn gemeente, vertegenwoordigers van het Nederlands Muziekinstituut, dat ook dreigt te verdwijnen, onderstreepten het belang dat ze gehad hebben voor nu succesvolle musici. De directeur van het Limburgs Symfonie Orkest gaf aan dat zijn publiek afgezet tegen het geringe aantal inwoners van Limburg groot is.

Voor zondag hebben kunstenaars een Mars Der Beschaving aangekondigd, een voettocht van Rotterdam naar Den Haag, aansluitend op de eendaagse bezetting van Boijmans.

De sector krijgt ook bijval uit het buitenland. In een open brief aan de staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra, laten zo’n zestig prominenten uit de internationale kunstwereld weten „geschokt” te zijn door de bezuinigingen. Onder meer de directeuren van de Salzburger Festspiele, het Festival van Avignon, de New York Theatre Workshop en kunstenaars als de choreografen William Forsythe en Sasha Waltz en theaterregisseur Peter Sellars ondertekenenden de brief.

Volgens hen is de Nederlandse kunst een „baken van excellentie” in Europa. De podiumkunsten genieten er een uitstekende reputatie door het „innovatieve en gedurfde” werk van kleine en middelgrote gezelschappen, die het hardst worden geraakt. De briefschrijvers loven de evenwichtige en unieke structuur voor het ondersteunen van onafhankelijke kunstenaars en stellen dat die de inrichting van de Nederlandse samenleving positief beïnvloeden. De Europese kunstprominenten beschouwen de kortingen als „vandalisme”.