6 uittips

1 theater

Afstudeervoorstellingen

Amsterdam: Theaterschool, Jodenbreestraat 3. T/m 24 juni, 19.00u. Entree: 1/3/6 euro. Ook op zaterdag 25 juni om 15.00 & 20.30u i.h.k.v. het ITs Festival. www.theaterschool.nl

Regisseur Peter de Baan maakte met zes eindexamenstudenten van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie een voorstelling over jaloezie, getiteld Crimes of the Heart. Maaike van Langen regisseert het stuk Iedereen behalve ik, geschreven door eindexamenstudent Lykele Muus. Een voorstelling over twintigers op de grens van volwassenheid.

2 muziek

Rockacademie afstudeerders

Tilburg: 013. Tijd: 19.00u. Entree: gratis. www.013.nl

De nieuwe lichting afstudeerders van de Rockacademie toont deze maand hun talent voor publiek en de afstudeercommissie. Op 20, 27, 28 en 29 juni zijn er in 013 tien afstudeerders te zien die hun proeve van bekwaamheid afleggen als muzikant. Vanavond studeren Rutger Dijkhuizen, Bram Dorreleijers en Pitt de Jongh af met hun bands.

3 fotografie

Eindexamenexpositie Unfold

Rotterdam: Fotogalerie Rotterdam, Conradstraat 20. T/m 19 juli, ma-za 16.00u, ma-wo ook 19.00-21.00u. www.fotoacademie.nl

Een nieuwe lichting eindexamenkandidaten van de Fotoacademie Rotterdam zullen hun werk „ontvouwen” in de expositie Unfold. De net afgestudeerden laten divers werk zien, variërend van portret en stills tot documentair en illustratief.

4 documentaire

SLAU Filmtheater: José Saramago

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Tijd: 19.00u. Entree: 8,50 euro. www.slau.nl

Een eenmalige vertoning in Nederland van José & Pilar (Miguel Gonçalves Mendes, 2010), een film over de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago. Deze maand is het precies een jaar geleden dat hij op 87-jarige leeftijd overleed. De auteur die wereldberoemd werd met romans als Stad der Blinden en Memoriaal van het Klooster was in Portugal zowel geliefd als gehaat. In José & Pilar krijg je een kijkje in het privéleven van Saramago en met name zijn huwelijk met de Spaanse Pilar del Rio. De film brengt op tedere en soms humoristische wijze in beeld hoe belangrijk Pilar in zijn leven was. Ze beantwoordde de honderden brieven die haar man per week ontving, regelde zijn afspraken en vertaalde zijn boeken.

5 theater

Ashton Brothers op de Parade

Rotterdam: Museumpark naast NAi. Van 20 t/m 22 juni. Vandaag: 18.45, 20.00, 21.30u. www.deparade.nl

Te zien op de Parade in Rotterdam zijn de Ashton Brothers, ooit op de Parade begonnen en nu weer terug in hun originele bezetting. Friso van Vemde, die leed aan de ziekte van Hodgkin, is inmiddels volledig hersteld en brengt samen met Pepijn Gunneweg, Pim Muda en Joost Spijkers in alle Parade-steden een mengsel van variété, revue, slapstick, acrobatiek en rock-’n-roll.

6 muziek

Teitur & String Orchestra

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 21.00u. Kaarten: 12,50 excl. lidmaatschap. www.paradiso.nl

Singer-songwriter Teitur, afkomstig van de Deense Faroër eilanden, staat bekend om zijn sfeervolle, melancholische popliedjes. In april verscheen Teiturs vijfde album, Let The Dog Drive Home en vanavond speelt hij met zijn String Quartet een intieme set in de Grote Zaal van Paradiso.