‘Burgerdoden bij luchtaanval op Tripoli’ - NAVO doet onderzoek

EDITOR'S NOTE: PICTURE TAKEN ON A GUIDED GOVERNMENT TOUR. A Libyan checks the rubble of a house, damaged by coalition air strikes according to the Libyan government, in Tripoli June 19, 2011. RUTERS/Ahmed Jadallah (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
EDITOR'S NOTE: PICTURE TAKEN ON A GUIDED GOVERNMENT TOUR. A Libyan checks the rubble of a house, damaged by coalition air strikes according to the Libyan government, in Tripoli June 19, 2011. RUTERS/Ahmed Jadallah (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) Een Libiër begeeft zich tussen het puin van een woning die door een luchtaanval van de NAVO zou zijn geraakt. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

Bij een luchtaanval uitgevoerd door de NAVO zouden negen Libische burgers zijn omgekomen toen een huis in de hoofdstad Tripoli geraakt werd door een bom of raket. Dat verklaren Libische autoriteiten. De NAVO gaat het voorval onderzoeken, meldt BBC.

Een correspondent van de BBC zag hoe een van de dodelijke slachtoffers van onder het puin gehaald werd. Journalisten van onder andere persbureau Reuters en AP werden in een ziekenhuis in Tripoli de stoffelijke overschotten van vier andere slachtoffers getoond, onder wie twee kinderen. Een Libische regeringswoordvoerder meldde vanmiddag (13.35u) tegenover persbureau AFP dat er negen doden zijn gevallen, van wie vijf uit één gezin. Achttien mensen zouden gewond geraakt zijn.

‘NAVO zou verlies burgerlevens betreuren’
Update 13.35 Zonder te weten welke op welke locatie de Libische autoriteiten doelen, stelt de NAVO “het verlies van burgerlevens tijdens de missie in Libië ten zeerste te betreuren.” De NAVO zal zeker spijt betuigen “als er inderdaad uit een onderzoek naar dit incident zou blijken dat [de doden] het gevolg waren van een NAVO-actie”, zei een woordvoerder tegen de BBC.

“Onze piloten en bemanning doen het uiterste om risico voor de burgerbevolking te minimaliseren, maar uiteindelijk kan dat risico nooit uitgesloten worden in een militaire missie.”

Wel zei de woordvoerder dat “van enkele gebieden die mogelijk door het regime van Gaddafi als woonwijken worden aangemerkt, in het verleden is gebleken dat deze als commandocentra zijn gebruikt.”

Gisteravond gaf de NAVO toe bij de kuststad Brega, het oostelijke front in de strijd tussen opstandelingen en troepen loyaal aan Moammar Gaddafi, een konvooi van rebellen te hebben bestookt. Het bondgenootschap heeft excuses gemaakt voor eventuele slachtoffers. Eerder al vielen slachtoffers onder de opstandelingen bij soortgelijke acties begin april.

‘NAVO bombardeert met opzet woonwijk

Volgens de Libische overheid is de woonwijk in de hoofdstad Tripoli ‘met opzet’ gebombardeerd. Libië stelt al langer dat het bondgenootschap ook niet-militaire doelen aanvalt. Vanuit de NAVO is nog geen reactie gegeven op dit incident, maar het bondgenootschap heeft al toegegeven in eerder instanties per abuis burgerdoelen te hebben geraakt.

Journalisten in Tripoli werden vanochtend door overheidsfunctionarissen meegenomen naar een buurt die enkele uren eerder zou zijn gebombardeerd. De functionarissen toonden hen een vernietigd gebouw terwijl de hulpdiensten nog druk bezig waren.

De schade zou zijn veroorzaakt door raketten en bommen van de NAVO. Een woordvoerder kon nog geen dodental noemen, maar wees erop dat er geen militaire gebouwen in de buurt van het beschadigde gebouw zijn. “De NAVO voert de acties tegen ons op.”

Claims niet te verifiëren

Om dat aan te tonen worden de journalisten meegenomen naar buurten waar net gebombardeerd zou zijn. Buitenlandse journalisten mogen in Tripoli niet vrij reizen of vrij verslag doen. Ze worden bijna altijd geschaduwd door medewerkers van de overheid. Het is onmogelijk te verifiëren of de claims van de Libische overheid waar zijn.

Vrijdag beschuldigde premier al-Baghdadi al-Mahmoudi de NAVO ervan dat het expres bommen gooit op civiele gebouwen zoals een hotel en een universiteit. Hij riep de Verenigde Naties op de acties van de NAVO te stoppen.

Sinds de acties van de NAVO in maart begonnen zijn volgens Libië 856 burgers omgekomen. Ook deze bewering kan niet worden gecontroleerd. Eerdere schattingen van de overheid bleken overdreven. De NAVO heeft de beweringen van de overheid afgedaan als ‘zuivere propaganda’.