Syrische troepen houden vluchtelingen tegen bij Turkse grens

Caption: Syrian refugees play on June 19, 2011 in the Turkish Red Crescent's second camp in the Yayladagi district of Hatay, two kilometers from the Syrian border. Turkey has begun extending aid across its border with Syria to help people who have massed there fleeing unrest, the emergency situations agency said on June 19. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER
Caption: Syrian refugees play on June 19, 2011 in the Turkish Red Crescent's second camp in the Yayladagi district of Hatay, two kilometers from the Syrian border. Turkey has begun extending aid across its border with Syria to help people who have massed there fleeing unrest, the emergency situations agency said on June 19. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER Syrische kinderen spelen in het vluchtelingenkamp in het Turkse Yayladagi. Foto AFP / Mustafa Ozer

Syrische troepen vallen burgers aan die mensen helpen die naar Turkije willen vluchten.

Dat melden Syrische mensenrechtenactivitsten aan persbureau Reuters. Volgens activist Ammara Qurabi blokkeren militairen en aanhangers van president Bashar al-Assad de wegen naar Turkije bij de noord-Syrische stad Jisr-al Shughour, waardoor duizenden mensen gestrand zijn.

Mensen die de vluchtelingen in de stad Bdama te hulp schoten, werden volgens Qurabi aangevallen. Syrische troepen zouden daar huizen in brand gestoken hebben en tientallen mensen gearresteerd hebben.

De Turkse regering riep donderdag Syrië op om onmiddellijk een einde te maken aan het gewelddadig optreden tegen vreedzame anti-regeringsbetogers. Ook willen de Turken dat het regime van Assad democratische hervormingen doorvoert.

Vrijdag werden grote anti-regeringsbetogingen gehouden in Syrië. Deze werden gewelddadig neergeslagen door de regering, waarbij zeker 19 mensen omkwamen volgens mensenrechtenactivisten.

Sinds het begin van het gewelddadige optreden van de Syrische regering tegen activisten en demonstranten zouden al meer dan veertienhonderd Syriërs de dood hebben gevonden. Tienduizenden mensen zijn ingerekend, terwijl nog eens duizenden voor het geweld zijn gevlucht.

Volgens Turkse regeringsfunctionarissen worden zo’n tienduizend Syriërs opgevangen in vluchtelingenkampen bij de grens met Syrië. (In Beeld)

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.