Syrische oppositie vormt ‘Nationale Raad’

Caption: A woman holds a placard showing pictures of Tunisia's ousted president Zine El Abidine Ben Ali, Egypt's Hosni Mubarak and Syrian President Bashar al-Assad, and reading " Bashar! You will be the next" during a demonstration in support to the "revolution" of the anti-regime protesters in Syria on June 19, 2011 in front of the Wall for Peace in Paris. France wants the European Union to impose tougher sanctions on Bashar al-Assad's Syrian regime in response to his harsh crackdown on a revolt against his rule, the foreign ministry said on June 17. AFP PHOTO JACQUES DEMARTHON
Caption: A woman holds a placard showing pictures of Tunisia's ousted president Zine El Abidine Ben Ali, Egypt's Hosni Mubarak and Syrian President Bashar al-Assad, and reading " Bashar! You will be the next" during a demonstration in support to the "revolution" of the anti-regime protesters in Syria on June 19, 2011 in front of the Wall for Peace in Paris. France wants the European Union to impose tougher sanctions on Bashar al-Assad's Syrian regime in response to his harsh crackdown on a revolt against his rule, the foreign ministry said on June 17. AFP PHOTO JACQUES DEMARTHON In Parijs demonstreerden vrouwen tegen het regime van president Bashar al-Assad. Foto AFP / Jacques Demarthon

Politieke tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad hebben een Nationale Raad opgericht met als doel het regime omver te werpen.

In een verklaring laat de raad weten dat de leden afkomstig zijn uit alle Syrische gemeenschappen. Ook zouden er veel bekende oppositieleden uit binnen-en buitenland lid zijn van de organisatie, meldt persbureau AFP. De raad roept alle Syriërs op om Assad voor de rechter te slepen voor het geweld dat hij inzet tegen zijn volk.

Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie kwamen begin deze maand al in Brussel bijeen om de internationale gemeenschap op te roepen de druk op president Assad te verhogen en lobbyden daar voor een onafhankelijk onderzoek naar het geweld dat tegen burgers wordt ingezet.

Onder andere Groot-Brittannië en de Verenigde Staten willen dat de VN-Veiligheidsraad zich uitspreekt tegen Syrië en een resolutie wordt aangenomen die het Syrische optreden tegen demonstranten veroordeelt. Rusland en China, permanente leden van de Veiligheidsraad zijn tegen een dergelijke veroordeling van Syrië.

Vanavond zal het hoofd van het Internationale Comité van het rode Kruis in Damascus spreken met regeringsfunctionarissen om de huidige hulpwerkzaamheden in het land uit te breiden. Volgens activisten vallen Syrische troepen burgers aan die mensen helpen die naar vluchtelingenkampen van de Rode Halve Maan in Turkije willen vluchten.

Update 20.53: President Assad zal morgen voor het eerst sinds 16 april een toespraak houden over de “huidige situatie”, meldt persbureau Reuters.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld