Saxofonist van E Street Band overleden

Clarence Clemons (links) in actie met zanger Bruce Springsteen. Foto Reuters / Brendan McDermid

Saxofonist Clarence Clemons van de E Street Band van Bruce Springsteen is overleden. Dat schrijft Springsteen op zijn officiële website. Clemons heeft veel invloed gehad op het leven en de muziek van de zanger.

Clemons stond vanwege zijn lengte van 1.82 meter en zijn 122 kilo bekend als the Big Man. Zijn solos op de saxofoon waren van grote invloed op het geluid van de E Street Band en vele hits, waaronder Jungeland en Born to Run. Zijn band met Springsteen omschreef hij in een interview in 2009 als ‘de meeste passionele die je kunt hebben zonder seks’.

De laatste jaren moest Clemons het door gezondheidsproblemen rustiger aan doen. In januari vorig jaar onderging hij een grote operatie aan zijn ruggengraat. In 2009 stond hij vanuit een rolstoel op om samen met Bruce Springsteen een optreden te geven. Hij had toen net een operatie aan zijn knieën gehad.

Toch leek zijn gezondheid vooruit te gaan. In mei trad hij nog op met Lady Gaga in de finale van American Idol. Ook speelde hij mee in twee nummers van haar album Born This Way.

Een week geleden werd Clemons opgenomen na een beroerte. Hij overleed in Florida aan complicaties. Clemons is 69 jaar geworden. Springsteen noemt het verlies ” “onmetelijk”. “We zijn vereerd en dankbaar dat we hem hebben mogen kennen en in de gelegenheid waren bijna veertig jaar aan zijn zijde te staan,” schrijft hij op zijn website.

‘Badlands’ op Pinkpop in 2009:

‘Born to Run’, met solo van Clemons, live in Barcelona in 2003:

‘Jungland’ in 1999 in Washington DC:

In mei dit jaar trad Clemons nog op met Lady Gaga in American Idol:

http://www.youtube.com/watch?v=ya8Oh9UIQV4