Premier Egypte wil verkiezingen uitstellen

Egyptian Prime Minister Essam Sharaf speaks attends a joint press conference with his Qatari counterpart and Foreign Minister Sheikh Hamad bin Jassim bin Jabr al-Thani in Doha on April 27, 2011. AFP PHOTO/STR
Egyptian Prime Minister Essam Sharaf speaks attends a joint press conference with his Qatari counterpart and Foreign Minister Sheikh Hamad bin Jassim bin Jabr al-Thani in Doha on April 27, 2011. AFP PHOTO/STR De Egyptische premier Essam Sharaf tijdens een persconferentie in Doha, in april. Foto AFP / STR

De Egyptische parlementsverkiezingen, die gepland staan voor september, moeten worden uitgesteld totdat er een nieuwe grondwet is opgesteld. Dat heeft de Egyptische premier Essam Sharaf in een vandaag gepubliceerd interview gezegd.

Het uitstel zou het ‘politieke landschap’ van Egypte de tijd geven vorm aan te nemen. Sommige mensen denken dat verkiezingen in september onevenredig voordelig zouden zijn voor de Moslimbroederschap, de grootste politieke beweging in het land.

Het volgende parlement zal een groep mensen aanwijzen die een nieuwe grondwet moeten opstellen. Een parlement gedomineerd door de Moslimbroederschap kan leiden tot te veel religieuze invloed in de grondwet, zo is de vrees.