Overstromingen treffen 2,6 miljoen Chinezen

A girl carries two buckets of clean water to her house through a flooded area in Moshan village, Zhejiang province June 19, 2011. China has mobilised troops to help with flood relief and raised its disaster alert to the highest level after days of downpours forced the evacuation of more than half a million people in central and southern provinces. Central authorities have raised the disaster alert to the highest level 4, and the government is describing the floods in some areas, such as eastern Zhejiang province's Qianting River area, as the worst since 1955. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: ENVIRONMENT DISASTER IMAGES OF THE DAY)
A girl carries two buckets of clean water to her house through a flooded area in Moshan village, Zhejiang province June 19, 2011. China has mobilised troops to help with flood relief and raised its disaster alert to the highest level after days of downpours forced the evacuation of more than half a million people in central and southern provinces. Central authorities have raised the disaster alert to the highest level 4, and the government is describing the floods in some areas, such as eastern Zhejiang province's Qianting River area, as the worst since 1955. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: ENVIRONMENT DISASTER IMAGES OF THE DAY) In het stadje Moshan in de provincie Zhejiang sjouwt een jonge vrouw met twee emmers schoon water door de overstroomde straten. Foto Reuters / Carlos Barria

De overstromingen in de Chinese oostelijke provincie Zhejiang treffen zeker 2,6 miljoen mensen. Een groot deel heeft zijn huis moeten verlaten. Anderen worden op een andere manier getroffen, bijvoorbeeld doordat hun landbouwgrond onder water staat.

Het staatspersagentschap Xinhua News Agency meldt dat grote gebieden van de relatief rijke provincie onder water staan. Bij elkaar zou meer dan 171 duizend hectare bouwland zijn overstroomd. Bijna duizend bedrijven hebben hun werk moeten staken. De directe financiële schade wordt geschat op 539 miljoen euro.

Meer dan honderdzeventig mensen zijn deze maand omgekomen of worden vermist door de overstromingen in het zuiden en oosten van China. Wegen en sporen zijn geblokkeerd. Hulpgoederen komen inmiddels in het land aan. Weerbureaus verwachten dat het weer maandag opklaart.