NAVO bevestigt burgerdoden luchtaanval Tripoli

Name: 2011-06-19T135722Z_01_ISM05_RTRMDNP_3_LIBYA.JPG Caption: EDITOR'S NOTE: PICTURE TAKEN ON A GUIDED GOVERNMENT TOUR People stand at a house, which was damaged by coalition air strikes according to the Libyan government, in Tripoli June 19, 2011. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) IPTC Date: 13:57 19/06/11
Name: 2011-06-19T135722Z_01_ISM05_RTRMDNP_3_LIBYA.JPG Caption: EDITOR'S NOTE: PICTURE TAKEN ON A GUIDED GOVERNMENT TOUR People stand at a house, which was damaged by coalition air strikes according to the Libyan government, in Tripoli June 19, 2011. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) IPTC Date: 13:57 19/06/11 Huizen die volgens de Libische autoriteiten getroffen werden bij een luchtaanval van de NAVO. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De NAVO heeft bevestigd dat bij de luchtaanval in Tripoli vannacht onbedoeld Libische burgers zijn omgekomen.

De Libische autoriteiten meldden vanochtend dat bij een NAVO-luchtaanval een huis werd getroffen en dat daarbij negen doden waren gevallen.

In een verklaring laat het bondgenootschap weten dat het een raket betreft, “die bedoeld was voor een militair doel”, maar door een “mogelijke fout in het wapensysteem” het doel miste en zo “onbedoeld een aantal burgers heeft gedood”. Dat meldt persbureau Reuters.

De NAVO kondigde vanmiddag al een onderzoek aan naar het incident en zei toen al “het verlies van burgerlevens tijdens de missie in Libië ten zeerste te betreuren”, maar voegde daarbij toe dat hun piloten uiterst voorzichtig zijn om “risico voor de burgerbevolking te minimaliseren”.

Gisteravond gaf de NAVO toe bij de kuststad Brega, het oostelijke front in de strijd tussen opstandelingen en troepen loyaal aan Moammar Gaddafi, een konvooi van rebellen te hebben bestookt. Het bondgenootschap heeft excuses gemaakt voor eventuele slachtoffers. Eerder al vielen slachtoffers onder de opstandelingen bij soortgelijke acties begin april.

In Libië zijn claims die het regime maakt moeilijk te verifiëren omdat buitenlandse journalisten in Tripoli niet vrij mogen reizen of vrij verslag doen. Ze worden bijna altijd geschaduwd door medewerkers van de overheid.