‘Morgen pas besluit over nieuwe steun aan Griekenland’

Caption: Luxembourg Prime Minister and Eurogroup president Jean-Claude Juncker (R) welcomes Greek Prime Minister George Papandreou prior their working meeting on June 3, 2011 at the State Ministry bulding in Luxembourg. The head of eurozone finance ministers, Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker, meets with Greek Prime Minister George Papandreou amid growing expectations Athens will need a new bailout. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Caption: Luxembourg Prime Minister and Eurogroup president Jean-Claude Juncker (R) welcomes Greek Prime Minister George Papandreou prior their working meeting on June 3, 2011 at the State Ministry bulding in Luxembourg. The head of eurozone finance ministers, Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker, meets with Greek Prime Minister George Papandreou amid growing expectations Athens will need a new bailout. AFP PHOTO / GEORGES GOBET De Luxemburgse premier en voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker (R) begroet de Griekse premier George Papandreou in Luxemburg, 3 juni 2011. Foto AFP / Georges Gobet

Naar verwachting zal er morgen pas een beslissing vallen over het nieuwe reddingsplan voor Griekenland.

Dat zei de voorzitter van de eurozone, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, vanavond bij aankomst bij een tweedaags Europees overleg in Luxemburg. De Europese ministers van Financiën gaan hier de aanpak van de schuldencrisis bespreken die ontstaan is als gevolg van het begrotingstekort in Griekenland. Eerder deze week liet de Europese Commissie nog weten vanavond al een overeenkomst te verwachten.

‘Overleg aanvullend noodpakket met langere looptijd’

De ministers gaan overleggen over het tweede pakket aan Griekenland, een lening van twaalf miljard euro van de EU en het IMF. Maar ook zullen zij een nieuw leningenpakket van zo’n honderd miljard euro onder de loep nemen dat Griekenland tot 2015 zou kunnen ondersteunen.

Vorig jaar kreeg Griekenland van de EU en het Internationaal Monetair Fonds honderdtien miljard euro steun in de vorm van leningen. Voorwaarden van die steun waren onder andere sterke bezuinigingen en privatisering van staatsbedrijven.

De ministers praten vandaag en morgen bovendien over strengere limieten voor begrotingstekorten. Twistpunt is of landen met een te groot tekort, automatisch een boete krijgen, of na overleg. Als de ministers van Financiën geen akkoord bereiken, is er vrijdag een herkansing. Europese regeringsleiders vergaderen dan in Brussel over strengere begrotingsregels.

Vrijwillige bijdrage banken en pensioenfondsen twistpunt

Ook de eventuele vrijwillige bijdrage van banken en pensioenfondsen bij de hulp aan Griekenland wordt tijdens de top besproken. Gisteren zei Juncker dat deze niet moeten meehelpen aan een nieuwe reddingsoperatie, ook al is dat vrijwillig. Hij vreest, net als scheidend directeur van De Nederlandsche Bank Nout Wellink en de Europese Centrale Bank, dat financiële markten en kredietbeoordelaars hulp zullen zien als een voorteken van een Grieks faillissement. Hierdoor kan de crisis zich mogelijk uitbreiden en dat zou zware gevolgen hebben voor de waarde van de euro.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy spraken zich vrijdag nog uit voor deze vrijwillige bijdrage van private investeerders.