Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Marokkaanse demonstranten botsen met sympathisanten koning

Caption: Moroccans celebrate on the streets with flags and pictures of the monarch after King Mohammed VI announced proposals for constitutional amendments in Casablanca June 17, 2011. Picture taken June 17, 2011. REUTERS/Stringer (MOROCCO - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: Moroccans celebrate on the streets with flags and pictures of the monarch after King Mohammed VI announced proposals for constitutional amendments in Casablanca June 17, 2011. Picture taken June 17, 2011. REUTERS/Stringer (MOROCCO - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Marokkanen vierden afgelopen vrijdag in Casablanca de aangekondigde hervormingen van koning Mohammed VI. Foto Reuters

Duizenden demonstranten gingen vandaag de straat op om hun onvrede uit te spreken tegen de hervormingen die de Marokkaanse koning Mohammed VI vrijdag aankondigde. Daarbij kwam het in Rabat tot botsingen met sympathisanten van de koning.

Mohammed VI wil het volk begin juli in een referendum laten beslissen of zijn bevoegdheden beperkt worden en meer macht zal worden gegeven aan de regering, het parlement en de rechterlijke macht.

De demonstranten vinden dat de hervormingen niet ver genoeg gaan. Een uur voordat de demonstratie in Rabat zou plaatsvinden, verzamelden honderden jongeren zich in de straten om hun steun te betuigen aan de koning. Toen zij de demonstranten tegenkwamen gooiden zij met stenen en flessen en vielen hen aan.

Activist Zineb Belmkaddem vergeleek tegenover persbureau Reuters het tafereel met de demonstraties in Egypte, waar ingehuurde aanhangers van president Hosni Mubarak anti-regeringsdemonstranten aanvielen. Belmkaddem: “Ze gooiden met eieren en stenen en probeerden de broek van een collega uit te trekken”. In sommige gevallen beschermde de politie de demonstranten en voerde hen weg met politiebussen. In Casablanca verliepen de demonstratie tegen de hervormingen vreedzaam, meldt persbureau AFP.