Geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen in Liechtenstein

Caption: Two women hold a rainbow flag during the Gay Pride Parade in Lisbon, on June 18, 2011. Gays and Lesbians around the world are celebrating the Christopher Street Day (CSD) gay and lesbian pride parade, arguably the most important date in their calendar. AFP PHOTO /PATRICIA DE MELO MOREIRA
Caption: Two women hold a rainbow flag during the Gay Pride Parade in Lisbon, on June 18, 2011. Gays and Lesbians around the world are celebrating the Christopher Street Day (CSD) gay and lesbian pride parade, arguably the most important date in their calendar. AFP PHOTO /PATRICIA DE MELO MOREIRA Twee vrouwen houden een regenboogvlag omhoog tijdens de Gay Pride in Lissabon op 18 juni 2011. FotoAFP / Patricia de Melo Moreira

In een bindend referendum hebben kiezers in het Europese vorstendom Liechtenstein met een grote meerderheid ingestemd met een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen.

Bijna zeventig procent van de kiezers steunden het wetsvoorstel, meldt persbureau AP. Rooms-katholieke groeperingen hadden zich uitgesproken tegen de wet. Deze zou de traditionele familiebanden verzwakken.

De nieuwe wet zorgt ervoor dat stellen van hetzelfde geslacht dezelfde rechten krijgen als heteroseksuelen met betrekking tot erfenissen, sociale zekerheid, immigratie en belastingen. De nieuwe wet geeft homoseksuelen echter niet de mogelijkheid om kinderen te adopteren of via een medische behandeling te krijgen.

Vrijdag nam de Mensenrechtenraad van de VN op initiatief van Zuid-Afrika voor het eerst een resolutie aan waarin discriminatie op basis van seksuele oriëntatie wordt veroordeeld.
Dinsdag verwierp verwierp het Franse parlement een voorstel voor de legalisering van het homohuwelijk. In Frankrijk bestaat al een wet die een geregistreerd partnerschap mogelijk maakt voor homoseksuele koppels.