Lega Nord steunt voorlopig nog Berlusconi - ‘partij heeft geen alternatief’

Coalitiepartij Lega Nord zal voorlopig de regering van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi blijven steunen.

Dat zei de leider van de nationalistische partij, Umberto Bossi, vandaag tijdens een partijbijeenkomst in Pontida. Er waren zo’n tachtigduizend aanhangers aanwezig, meldt persbureau AP. Volgens Bossi is het huidige politieke klimaat in Italië “gunstig voor links”, maar wil de Lega Nord “niet verantwoordelijk zijn voor de ondergang van Italië”.

De coalitie leed onlangs pijnlijke nederlagen in de lokale verkiezingen en het referendum van afgelopen week.

Op 22 juni stemt het Italiaanse parlement over twee moties van vertrouwen om te bepalen of de regering nog een meerderheid heeft na een aantal wijzigingen in het kabinet. Dit wordt de volgende beproeving voor Berlusconi om te bepalen of hij zijn termijn als premier kan uitzitten.

Ondanks dat de partij van niet van plan is om uit de regering van Berlusconi te stappen, heeft de partij van Bossi de druk opgevoerd op Berlusconi. Zo eist de Lega Nord meer macht binnen de coalitie.

Gisteren werd bekend dat de partij dreigt met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen als belastinghervormingen niet worden doorgevoerd die belastingvoordelen geven aan kleine ondernemers.

De Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti wil vanwege bezuinigingen geen nieuwe belastingvoordelen invoeren. Volgens Bossi valt er veel geld te halen uit het stopzetten van de Italiaanse bijdrage aan de NAVO-missie in Libië. De Lega Nord is sterk gekant tegen de huidige betrokkenheid van Italië in Libië uit angst voor een grotere migrantenstroom naar Italië.

Een groot deel van de achterban van de Lega Nord is boos vanwege de samenwerking met Berlusconi die in verschillende rechtszaken is verwikkeld voor onder andere betaalde seks met een minderjarige en omkoping.

Voorlopig kan Berlusconi rustig blijven slapen’

Volgens Italië-correspondent Bas Mesters van NRC Handelsblad, die aanwezig was bij de bijeenkomst in Pontida, heeft de Lega Nord geen ander alternatief dan in de coalitie te blijven met Berlusconi:

“Bossi heeft zijn eisen aan de regering van Berlusconi vanmiddag weer benadrukt. Hij koppelde daaraan ook dat als die niet worden ingewilligd het niet logisch is om over twee jaar, aan het einde van de termijn van de regering, nog met Berlusconi samen te werken. Lega Nord-politicus Roberto Calderoli ging zelfs nog verder en stelde dat de Lega voor elke eis een tijdschema gaat neerleggen. Wanneer Berlusconi zijn coalitiepartner niet tegemoet komt zullen vervroegde verkiezingen uitgeschreven worden.”

“De Lega Nord zit in een spagaat omdat het de afgelopen drie jaar weinig van haar plannen heeft gerealiseerd en zonder de positie in de regering zal zij nog minder kunnen realiseren. Het enige alternatief voor Berlusconi is minder macht. Voorlopig kan Berlusconi rustig blijven slapen”