Ikea Delft ontruimd na vondst verdacht pakketje - loos alarm

Ikea-verstiging op de Amsterdam Arena Boulevard. Foto NRC / Maurice Boyer

Het Ikea-filiaal in Delft is ontruimd en de omgeving is afgezet nadat een verdacht pakket werd gevonden.

Update 21.15 Na onderzoek van Explosieven Opruimingsdienst bleek dat de bomdreiging vals alarm. De parkeergarage is weer vrijgegeven.

De politie kreeg rond kwart voor vijf de melding binnen dat een verdacht pakketje was aangetroffen op het parkeerterrein van de winkel aan de A13. Het object wordt op dit moment onderzocht, meldt een woordvoerder van de politie aan persbureau Novum. Gisteren werd ook de Ikea-vestiging in Groningen ontruimd na een bommelding. Dat bleek loos alarm te zijn.

Op 30 mei vond er een explosie plaats bij de vestiging in Son. Een pakketje in een prullenbak bij de ingang van de winkel ontplofte. De vuilnisbak werd verwoest. Een tweede pakketje bij de ingang werd onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst. Volgens de politie ging het om licht explosief materiaal waarmee iemand ernstig kan worden verwond.

Tegelijkertijd vonden er ook kleine ontploffingen plaats in het Belgische Gent en het Franse Lomme. Niemand raakte toen gewond. Op 11 juni liepen echter twee mensen gehoorschade op bij een ontploffing in een filiaal in het Duitse Dresden. Het explosief ging kort voor sluitingstijd af in het winkelgedeelte.

Een woordvoerder van de Zweedse winkelketen Ikea liet gisteren weten dat bij de in- en uitgangen van alle vestigingen in Europa een extra beveiliger wordt ingezet.