Griekse premier wil referendum over grondwet in najaar

Greek Prime Minister George Papandreou smiles during a swearing in ceremony of his newly appointed ministers , at the Presidential palace in Athens on June 17, 2011. Embattled Greek Prime Minister George Papandreou axed his finance minister, naming a former foe to implement deeply unpopular austerity measures and ward off economic meltdown. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Greek Prime Minister George Papandreou smiles during a swearing in ceremony of his newly appointed ministers , at the Presidential palace in Athens on June 17, 2011. Embattled Greek Prime Minister George Papandreou axed his finance minister, naming a former foe to implement deeply unpopular austerity measures and ward off economic meltdown. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI De Griekse premier George Papandreou tijdens de beëdiging van zijn nieuwe ministersploeg, afgelopen vrijdag. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De Griekse premier George Papandreou heeft een referendum aangekondigd over “aanpassingen aan het politieke systeem,” waaronder de grondwet. In een toespraak voorafgaand aan een driedaagse parlementaire sessie riep hij de parlementsleden opnieuw op om de hervormingen om de staatsfinanciën op orde te brengen te steunen.

Hij bracht de uitgedijde publieke sector aan als oorzaak van de problemen die het land op de knieën gedwongen hebben. Hij beloofde strenge maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen. Herziening van de grondwet zal het in de toekomst makkelijk maken om sjoemelende overheidsfunctionarissen strafbaar te stellen, aldus persbureau AP.

Dinsdag volgt een stemming over het nieuwe kabinet, waarvan onder meer de nieuwe Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos, sinds vrijdag deel uit maakt. Venizelos’ voorganger moest plaatsmaken onder druk van protesten tegen de bezuinigingen.

Europees overleg wordt debuut Griekse minister van Financiën

Venizelos zit vandaag en morgen aan bij de vergadering van de Europese ministers van Financiën in Luxemburg. Hij wil daar goedkeuring vragen voor enkele wijzigingen van het bezuinigingsplan dat de Grieken uitvoeren in ruil voor internationale leningen.

De Europese ministers spreken over de aanpak van de schuldencrisis die ontstaan is als gevolg van het gapende begrotingstekort in Griekenland, lid van de eurozone. Ze praten over strengere limieten voor begrotingstekorten. Twistpunt is of landen met een te groot tekort, automatisch een boete krijgen, of na overleg. Als de ministers van Financiën geen akkoord bereiken, is er vrijdag een herkansing. Europese regeringsleiders vergaderen dan in Brussel over strengere begrotingsregels.

Duitsland ‘speelt met vuur’

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zei gisteren in een interview met Süddeutsche Zeitung dat Duitsland “met vuur speelt” met de vrijdag met Frankrijk gedane oproep om private partijen ‘vrijwillig’ Griekse schuldpapier te laten afwaarderen. Dit zou volgens Juncker, voorzitter van de eurozone, een signaal aan de markt en aan kredietbeoordelaars dat Griekenland de facto failliet is.