Zuid-Koreaanse soldaten beschieten per ongeluk passagiersvliegtuig

Caption: U.S. Army soldiers aim their machine guns during South Korea and U.S. joint military exercise against possible North Korea's attack in Paju, south of the demilitarized zone (DMZ) between the two Koreas, in South Korea, Wednesday, June 8, 2011. North Korea conducted a routine short-range missile test last week in an apparent effort to improve its missile capabilities, a South Korean official said Wednesday, amid renewed tension on the Korean peninsula. (AP Photo/Ahn Young-joon) Zuid-Koreaanse en Amerikaanse soldaten tijdens een gezamelijke legeroefening in Paju, ten zuiden van de gedemilitariseerde zone. Foto AP / Ah Young-joon

Zuid-Koreaanse soldaten bij de grens met Noord-Korea hebben vrijdag per ongeluk een passagiersvliegtuig beschoten. Zij zagen het toestel aan voor een Noord-Koreaans militair toestel. Het vliegtuig is niet beschadigd en niemand van de 119 passagiers raakte gewond.

Twee soldaten die de wacht hielden aan de zuidelijk kust van het eiland Gyodong(Google Maps) openden gisteren tien minuten lang het vuur op de vlucht van Asiana Airlines uit China, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van een anonieme militaire bron. Hoewel het Zuid-Koreaanse leger het incident niet wil bevestigen, deed een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dat wel.

Het incident legt de aanhoudende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea bloot. De twee landen hebben nooit de formele staat van oorlog opgeheven na de wapenstilstand van 1953. Gisteren weigerde Zuid-Korea bovendien om een groep van negen overgelopen Noord-Koreanen terug te sturen. Het noorden had om onmiddellijke uitlevering gevraagd, Pyongyang waarschuwde dat dit de relatie tussen de twee landen verder zou beschadigen.

De afgelopen maanden waren de spanningen hoog opgelopen nadat vier Zuid-Koreanen eind vorig jaar omkwamen bij een aanval van het noorden op het eiland Pyeongyeon. Ook werd een marineschip tot zinken gebracht, waarbij 46 Zuid-Koreaanse matrozen omkwamen. Het Noorden zegt hier niets mee van doen te hebben.

Lees meer over de ontwikkelingen in Noord- en Zuid-Korea

    • Hans Klis