Zij: 'Arie wordt later miljonair'

Arie Blom en Suzanne Paanen hebben sinds een jaar een ‘soort van relatie’. Samen met zeven mannelijke huisgenoten kraken ze een oude basisschool.

Suzanne Paanen (26), masterstudent sociale geografie:

„Je hóeft niet vier dagen in de week te werken om je huur te kunnen betalen. Maar wie kraakt, moet wel brutaal zijn. Als je bang bent dat oom agent je komt wegslepen, moet je er niet aan beginnen.

„In andere studentenhuizen heeft iedereen z’n eigen vakje in de koelkast en is er gedoe als iemands melk gejat wordt. Hier doet iedereen boodschappen voor iedereen. Dat gaat goed, want we zijn allemaal vegetarisch en eten het liefst biologisch. Het scheelt als straks de moestuin wat gaat opleveren. Ik heb uitgerekend dat dat op jaarbasis alleen al aan sla 80 euro oplevert.

„Arie is de huiswiskundige. Er hangt een lijst in de keuken waarop iedereen noteert wat hij heeft gekocht. Arie berekent aan het eind van de maand wie wat moet betalen. Niet iedereen lost zijn schulden meteen af en dat kan voor oeverloze discussies zorgen. We hebben de sociale controle vergroot door een rode lijst met de wanbetalers op te hangen.

„Laatst las ik in de krant dat een man voor zijn huwelijk gemiddeld 15.000 euro aan zijn aanstaande uitgeeft. Daar heb ik nog geen euro van gezien. Hoewel ik verwacht dat Arie miljonair wordt met zijn wiskundestudie, is geld nu nog niet de factor bij deze jongen. Ik ben niet principieel tegen exorbitante luxe. Het kan best dat ik een knappe kerel met een groot huis en een dikke Mercedes tegenkom. Maar ik hoef het niet. Ik geef niet graag geld uit. Ik ben snel teleurgesteld in de dingen die ik koop; goedkope rommel gaat snel kapot. Bovendien ben je een stuk mobieler als je weinig spullen hebt.”