Westerlingen Somalische cel in voor betalen losgeld aan piraten

REFILE - CORRECTING HEADLINE Somali coastguards patrol the Indian Ocean waters near the capital Mogadishu in this December 6, 2009 file photo. Pirate activity has risen steadily. The first three months of 2011 were the worst on record, the EU says, with 77 attacks and hijackings -- up from only 36 in the same period of 2010. The pirates have started using hijacked vessels -- including giant tankers the size of skyscrapers -- as mother ships, so they can operate throughout the stormy monsoon season and far further out to sea than before. The worsening situation, say experts, has made it almost inevitable that today's merchant ships will buy in their own armed protection. To match Special Report SOMALIA/PIRACY-FIGHTBACK REUTERS/Feisal Omar/Files (SOMALIA - Tags: CRIME LAW TRANSPORT BUSINESS) De Somalische kustwacht patrouilleert in de Indische Oceaan, vlakbij de hoofdstad Mogadishu. Dit is een archieffoto uit december 2009. Foto Reuters / Feisal Omar

Een Somalische rechter heeft drie Britten, een Amerikaan en een Keniaan voor zeker tien jaar achter de tralies laten zetten. Ze zouden miljoenen dollars het land in hebben gebracht om aan piraten te betalen als losgeld.

Twee van hen kregen 15 jaar celstraf en een boete van 15.000 Somalische shillings. De anderen kregen tien jaar cel en een boete van 10.000 shillings.

De mannen werden vorige maand in de hoofdstad Mogadishu gearresteerd nadat in hun vliegtuigen de miljoenen dollars in cash werden aangetroffen. Volgens de Somalische autoriteiten werden de vliegtuigen gebruikt door bedrijven die vaker losgeld aan piraten betalen.

In 2008 werd dit schip, de MV Sirius Star, overmeesterd door Somalische piraten in de Indische Oceaan, met 100 miljoen dollar aan ruwe olie aan boord. Foto AP / U.S. NavyIn 2008 werd dit schip, de MV Sirius Star, overmeesterd door Somalische piraten in de Indische Oceaan, met 100 miljoen dollar aan ruwe olie aan boord. Foto AP / U.S. Navy

Het lijkt er volgens persbureau AP niet op dat de mannen hun volledige straf uit hoeven te zitten. Volgens een westerse functionaris, die anoniem wil blijven, wordt er al gesproken met de Somalische autoriteiten over het terugdraaien of verkleinen van de straffen

Somalische piraten hebben in de afgelopen jaren al miljoenen dollars aan losgeld opgestreken, maar dit is de eerste keer dat westerlingen straf kregen voor hun rol hierin.

Het gemiddelde bedrag aan losgeld ligt rond de vijf miljoen dollar. Vaak wordt het geld vanuit vliegtuigen boven gekaapte schepen losgelaten.

    • Peter van der Ploeg